Home » Miljøhovedstaden » Tåler egentlig huset ditt å stå ute?
Sponset

Har du hus fra 70- eller 80-tallet, er det på tide å pusse opp mer enn bare overflatene.

Klimaendringene begynner å bli merkbare. Noen av utfordringene vi vil møte framover er våtere og villere vær. Mange boliger som er 40 år eller eldre, har ikke den tekniske standarden eller kvaliteten som skal til for å tåle klimaendringene. Nå har Direktoratet for byggkvalitet laget oppussingsråd som kan hjelpe boligeiere å pusse opp smartere, slik at husene kan tåle nye 40 år.

Bærekraftig oppussing

Boligen vår er det mest verdifulle vi eier. Vi elsker å pusse opp, sette vårt eget preg på hjemmet og vise hvem vi er. Koronaåret 2020 ble et foreløpig rekordår. Da pusset vi opp og bygget tilbygg på boligene våre for svimlende 88 milliarder kroner. Men tar vi de smarte grepene når vi renoverer?

– Før du setter i gang med en større oppussing anbefaler vi at du tar deg tid til å vurdere om du kan gjøre flere ting på en gang, sier Ingunn Marton. Hun er senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet og ansvarlig for utviklingen av oppussingsrådene.

— Det er mindre miljøbelastende å pusse opp skikkelig med en gang, enn om du stadig renoverer og bygger om.

Ingunn Marton

Senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet og ansvarlig for utviklingen av oppussingsrådene

Smart oppussing øker verdien på boligen

Å pusse opp er ressurskrevende. Det kan være dyrt, ta lang tid og er ofte forbundet med en betydelig miljøbelastning. Marton ønsker at boligeiere blir mer bevisst skjulte skader og svakheter.

– Når vi kjøper ny bolig, ønsker vi gjerne å bytte kjøkken, bygge nytt bad, male og legge nytt gulv. Det som derimot er vanskeligere å vurdere, er oppussingsbehovet på det vi ikke ser med det blotte øyet. Skal du gjøre større endringer er det smart å kontakte fagfolk. De kan hjelpe deg med prioriteringer og kan se både gode kvaliteter, svakheter og skader du selv ikke har oppdaget.

Hva er det konkret du mener boligeiere må bli mer oppmerksomme på?

– Hus som er mer enn 40 år gamle er mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold enn de som er bygget de siste 20 årene. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Den utvendige kledningen begynner å bli preget av tidens tann, og tak med papp eller shingel bør tekkes om. Dreneringen, som skal sørge for at fuktighet ikke trenger inn i kjelleren, behøver også ofte oppgradering, sier hun.

Gjør flere grep med en gang

Storm og flom er dramatiske hendelser vi gjerne leser om i mediene. Dårlig håndverk, mangelfullt vedlikehold og avløpsrør som ikke tar unna overvann, bidrar til store skader på hus og boliger hvert år. Skal huset ditt takle nye 40 år bør du se etter flere tiltak du kan gjøre samtidig. Marton mener at det er et kortsiktig grep å kun pusse opp overflatene i 70-tallshuset, og hun nevner flere tiltak det er lurt å gjøre samtidig med den generelle oppussingen.

– Har du hus med dårlig taktekking er det smart å etterisolere taket samtidig med at du skifter taktekkingen. Dette vil gi deg både et tett tak og bedre komfort inne. Dersom du må drenere rundt huset, er det lurt å samtidig etterisolere grunnmuren. Skal du gjøre noe med tomten, bør du ikke tette alle flater med belegningsstein eller asfalt, men sørge for at regnvannet trekker ned i bakken. Da reduserer du faren for fuktig kjeller både hos deg og naboen, sier hun.

– Dersom du har et hus du skal pusse opp, er det lurt å legge en god plan. Smart oppussing er dyrere enn om du kun tar overflatene, men det vil lønne seg i lengden. Sørg for at huset får en tett regnfrakk før du starter med de mer kosmetiske grepene. Gjør du motsatt kan det hende du må gjøre jobben om igjen om få år, avslutter Marton.

Smartereoppussing.no

Direktoratet for byggkvalitet har samlet gode oppussingsråd for boligeiere. Direktoratets oppussingsråd er i første omgang tilpasset småhus, slik som eneboliger, tomannsboliger og rekkehus. Rådene er kvalitetssikret av SINTEF Community.

Les mer her!

Tekst: Direktoratet for Byggkvalitet

Neste artikkel