Home » Miljøhovedstaden » Dette er miljøverstingene
Klima og miljø

Dette er miljøverstingene

Sneiper på bakken
Sneiper på bakken
Ikke langt til havet: Det er kanskje et stykke ut til fjorden fra indre Oslo by, men mesteparten av røyk og snus som havner på bakken ender opp i havet via sandfang. Foto: Getty Images

Sneip og snus dekker til mye asfalt og mange grønne lunger i Oslo by. Til slutt havner de i havet og bidrar til mikroplast.

Det er kanskje ikke så mange som tenker over det i en travel hverdag, hvor man enten løper for å rekke trikken eller folkehavet er så stort at du har nok med å holde deg på beina. Men sneipene og snusposene ligger der, på bakken, godt tråkket ned mellom brosteinssprekkene.

– Det ser ikke særlig pent ut, sukker ruskengeneral Jan Hauger i Oslo kommune.

avatar

Jan Hauger

Ruskengeneral, Oslo kommune

Foto: Elisabeth Tobiassen Faane

– Mesteparten av sneipene forsvinner ned i sandfangene når det blir regn. Derfra reiser de videre med kloakken ut i Oslofjorden og blir dermed en del av alt plastavfallet som ender opp i havet, sier Hauger og påpeker skadeomfanget:

– Filteret på én røyk inneholder 10.000 flastfiber. Også snusposene har en del plast i seg.

Penger eller skjerpings

Ifølge Forurensningloven er det ulovlig å kaste avfall på bakken. Dette gjelder også røyk og snus. Det er politiet som kan håndheve loven, men dette praktiseres ikke i dag fordi politiressursene naturlig nok ikke prioriteres til det.

– Da har vi i prinsippet to valg. Enten må Oslo kommune bruke skattepenger på dette, noe som vil koste millioner fordi det vil kreve håndplukking, eller så kan Oslos befolkning bli flinkere til å si ifra til de som kaster snus, røyk og annet avfall på bakken. Det vil nok skape en sosial aksept om at avfallsdunken er det eneste som er OK å bruke som nettopp avfallsdunk, fortsetter Hauger.

En plastversting i havet

Han minner om at befolkningen allerede er blitt nokså flinke til å komme med pekefingeren dersom de ser noen kaste plast på gata.

– Røyk og snusposer er også plast. 98 prosent av sjøfugler har plast i magen. Det er kanskje ikke så rart da mange forveksler røyk og snus med mat.

Filteret på én røyk inneholder 10.000 plastfiber, og sneiper ligger på verdenstoppen over enkeltgjenstander av avfall i havet.

– Sneiper ligger faktisk på verdenstoppen når det kommer til enkeltgjenstander av avfall i havet. Snusing er mest utbredt i Skandinavia. Derfor er det nærliggende å anta at det er like mye snus i Oslofjorden som sneip.

Ingen unnskyldninger

– Burde ikke Oslo kommune sette ut flere røyk- og snusbegere?

– Vi har over 3000 avfallsdunker i denne byen. Det er disse som skal brukes, svarer Hauger.

– Er ikke det brannfarlig?

– Det er ikke vanskelig å fjerne gloa. Den mest effektive metoden er å knipe fingrene sammen ved tuppen av filteret og rulle flere ganger helt til gloen faller ut. Det fungerer. Og snusboksene har faktisk et lite lager på toppen av boksen, så det finnes absolutt ingen unnskyldning for å kaste snus eller snusboksen på gata.

Bilførere forsøpler

Ruskengeneralen sier han har sett bilførere røyke mens de venter på grønt lys i et kryss.

– Vips kastes røyken ut av vinduet, fremfor å bruke eget askebeger, sier han.

– Når det gjelder det å røyke og snuse, sånn generelt sett, må jeg understreke at dette ikke er noe jeg blander meg oppi. Det er den enkeltes ansvar og ønske. Men miljøet og samfunnet er vårt alles ansvar, og da er det ikke greit at noen ødelegger for alle, avslutter Hauger.

Av Ruskensekretariatet

Neste artikkel