Skip to main content
Home » Eiendomsutvikling og forvaltning » Ensjø Torg – Den digitale byggeplassen er et faktum
Sponset

Prosjektet Ensjø Torg består av åtte byggetrinn og 630 leiligheter. Det er fullt mulig å digitalisere krevende byggeprosjekter.

Kristian Bakkejord er prosjekteringsleder i Skanska, og ansvarlig for alt av prosjektering og fremdrift i prosjektet. Prosjektet utvikles etter VDC-metodikk med BIM som et sentralt element, sammen med involverende planlegging og en møtemetodikk vi kaller ICE. Fokuset er like mye på arbeidsprosesser som verktøy, det handler om teknologi og samarbeid mellom mennesker. Poenget er å redusere misforståelser mellom prosjektdeltakere og gjøre riktig første gang ved tydelig kommunikasjon av behov, utfordringer og løsninger med visuelle verktøy som lappe-planer og BIM.

Bruker StreamBIM

På Ensjø Torg bruker Skanska StreamBIM i alle faser av prosjektet. Det er en BIM-plattform som støttes av alle håndholdte enheter, og som sørger for at siste revisjon av tegninger og modeller alltid er tilgjengelig for produksjonslaget samt åpner for kommunikasjon og kjappe avklaringer. Siden dette er en skyløsning betyr det at alle alltid ser det samme uavhengig av om man er på byggeplass, i brakka eller på prosjekteringskontoret. Skanska bruker det for alt det er verdt.

– Vi har lenge brukt BIM i prosjektering, også som en sentral del av prosjekteringsmøtene våre. Fordelen vi ser med StreamBIM er å kunne håndtere oppgaver i etterkant, spesielt hvor vi kan bruke arbeidsflyter og «issues» til å følge opp målene, og holde bedre kontroll på hva som er blitt gjort, sier Bakkejord

– I Skanska har alle fagarbeiderne fått utdelt smarttelefoner, forteller Bakkejord og legger til at de nesten ikke bruker papirtegninger lenger.

– Det å alltid ha siste oppdaterte arbeidsunderlag tilgjengelig minimerer risikoen for feil. Det er den viktigste grunnen til å bruke et digitalt underlag, konstaterer Bakkejord.

Færre byggefeil

For byggefeil koster. I konvensjonelle prosjekter kan byggefeil utgjøre så mye som 5 til 12.5 prosent av prosjektetkostnaden. Vi har ennå ikke sett langtidseffekten av digitale byggeplasser, men det er god grunn til å tro at åpenBIM-prosjekter som Ensjø Torg vil preges av færre og mindre alvorlige byggefeil.

Med Ensjø Torg-prosjektet viser Skanska at digitaliseringen av byggebransjen ikke bare er noe det snakkes om. Det gjøres, og det fungerer.

Av Harald Mohr Sunde, InboundGroup

Next article