Skip to main content
Home » Vekstområdet Akershus » En by i vekst
Jessheim

En by i vekst

Jessheim
Jessheim
Foto: Jessheim Utvikling

Tross sin unge levealder som by har Jessheim i Ullensaker kommune en formidabel vekst. Rundt årtusen-skiftet hadde kommunen rundt 19 000 innbyggere. I dag har antallet nesten doblet seg.

– Om 15 år har vi passert 50 000 innbyggere, sier ordføreren i Ullensaker kommune, Tom Staahle.

Og det er en grunn til at så mange velger å ta med seg flyttelasset sitt til Jessheim. Bare de siste årene har byen og dens byutvikling stått for flere prosjekter som har gledet innbyggerne. Dette har gjort at omtrent 80 prosent av utbyggingen og nye tilflyttere bosetter seg i Jessheim, som er en del av Ullensaker kommune.

– Vi går gjennom en endringsfase nå. Før var det mye eneboliger og litt større tomter her, mens det nå med vår bystatus har blir mer fortetting med blokker og alleer – som er en ønsket utvikling som vi har lagt opp til de siste årene, fortsetter ordføreren.

Har fortsatt en vei å gå

Jessheim fikk bystatus i 2012. Ordføreren prøver nå å skape en sammenheng med det å bo i byen, med å drive næring og oppleve kultur, og skape et samhold for innbyggerne.

– Det er denne miksen vi prøver å få til i samarbeid mellom oss som kommune, de som bygger ut, og næringslivet vårt. Det er også noe vi har lykkes godt med.

Fordi byen fortsatt er i utvikling, har Staahle videre utviklingsplaner i forhold til hvordan de skal møte den fremtidige veksten som tydelig viser seg.

– Saga er et godt eksempel på hvordan vi tenker at utviklingen skal skje. Området var før et industriområde med utsalg av byggevarer og diverse, som nå er transformert til et boligområde som er så sentralt som det kan få blitt. Sånn sett er prosjektet med på å synliggjøre utviklingen vår fra et tettsted til en by.

Brigt light – big city

For å skape attraktivitet hos både innbyggere og de som vurderer å flytte til Jessheim, gjør ordføreren enkelte grep for å tilfredsstille behovene og opplevelsesverdien.

– Vi har brukt et par virkemidler. Ett av dem er å lyssette ulike bygg slik at vi får frem en ny dimensjon i vår by. Litt spøkefullt har jeg brukt begrepet ”bright light – big city” for å skape en visjon til byen. En by i endring handler å skape opplevelser for de som beveger seg her, sier han.

Avslutningsvis avslører ordføreren at han har store planer med Rådhusplassen som bli omgjort til en bilfri festplass. Dette er en del av byutviklingen som også blir en møteplass for de som bor i Jessheim i dag, og til de som velger å flytte dit i fremtiden.

Nyinnflyttet

Inger Gystad Alstad (68) flyttet for litt over ett år siden som én av mange til Jessheim sammen med mannen, og er i dag storfornøyd med sin nye tilværelse på Saga Atrium.

– Vi trives godt og har det midt i blinken. Det er så sentralt her med butikker, togstasjon i umiddelbar nærhet, kultur og fine friarealer med grøntområder like utenfor vinduet, sier Alstad.

Mange fordeler

Hun flyttet fra en enebolig i Kløfta tidlig i januar 2017. Hun forteller videre at kjøpsprosessen var redelig og kjapp.

– Vi bestemte oss raskt og alt gikk veldig greit. Vi fikk veldig god veiledning og hjelp, og alt var som det skulle. Jeg vet ikke hvordan prisene er på leiligheter andre steder, men jeg tror prisene på Jessheim er litt rimeligere sammenlignet med Oslo.

Inger ble født og oppvokst i nærheten av Jessheim, og gikk også på skole der. Nå har hun flyttet tilbake.

– Det er mange fordeler ved å bo her. Vi har mange venner i nærheten, noe som er viktig for oss. Det er heller ikke langt til flyplassen noe som hjelper oss veldig når vi skal ut på reise. Det er også ofte konserter her, og i tillegg ligger skogen like ved. I går kveld så mannen min på fotball-VM, mens jeg gikk meg en to timers tur i skogen. Det er helt perfekt her.

Av Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]

Next article