Skip to main content
Home » Miljøhovedstaden » Noe for enhver
Miljøhovedstaden

Noe for enhver

FOTO: BJØRVIKA UTVIKLING OG SLA ERIK KRAFFT

Det siste året har Oslos befolkning oppdaget Bjørvikas nye bygg og byrom, med hovedbibliotek, strand, torg, yrende restaurantliv, museer og skøytebane. Bjørvika er definisjonen på byens stadige transformasjon – varmere, grønnere og mer tilgjengelig.

I fjor fikk vi Deichman Bjørvika. Og for en mottagelse Oslos litterære storstue har fått. Deichman Bjørvika ble nylig kåret til både Årets bygg i Norge og Årets folkebibliotek i hele verden. Intet besøk i Oslos nyeste bydel er komplett uten en tur innom det storslagne hovedbiblioteket. Gå deg bort i seks etasjer med inspirasjon, litteratur, leseplasser, scener, kinosal og verksteder for store og små. Biblioteket er åpent 08-22 på hverdager og 10-18 på lørdager og søndager. Til vinteren kan du til og med prøve den nye skøytebanen på Anne Cath Vestlys plass foran Deichman.

Kultursentrum

Årets største begivenhet er at MUNCH åpner 22. oktober og blir et levende kunstmuseum bygget for store opplevelser. Med Edvard Munchs kunst beriker vi livene til mennesker over hele verden, og nå kan du oppleve mer av den enn noen gang før, i tett samspill med samtidskunst og andre kunstnere fra verdenshistorien. MUNCH skal være en møteplass for kulturelle begivenheter for mennesker i alle aldre og med ulik bakgrunn. Det blir et nyskapende, lekent og opplevelsesrikt hus med helt nye muligheter for å skape engasjerende opplevelser. 13 etasjer, toppet med Oslos beste utsikt over fjorden. Åpningstidene vil være onsdag til fredag 10-21 og lørdag til tirsdag 10-18. Ingen vil gå uberørt fra MUNCH.

Nye inkluderende byrom

Bystranda vår, Operastranda, åpnet rett før sommeren og har vært fylt av barn og unge siden. Med gjenbruksstein, lokal sand hentet fra Svelvik og trampoliner for store og små har dette blitt en unik gave til befolkningen. Vi har også fått vårt nyeste torg i hjertet av Bjørvika. Stasjonsallmenningen har høstet storslagent ros fra blant annet Erling Dokk Holm. Torget besøkes av hele byen for å leke i det oransje lekestativet, bade i vanndysene og ta et sjøbad fra Bispebrygga. Kanalene blant boligene i Vannkunsten bidrar med noe nytt i bybildet.

Handelsstrøket i Bjørvika

Handelstilbudet er samlet under merkevaren Oslobukta. Et mangfold av unike konsepter skaper liv i området fra morgen til kveld. Her finner du eksempelvis The Vandelay og Maaemo, Talormade, KUMI, Holzweiler og Envelope1976. De fleste lokalene er utleid, og stadig nye butikker og restauranter åpner i månedene som kommer.

Koblingen mellom Bispevika og Sørenga

Bispevika Syd er det neste store i Bjørvika-utviklingen, og når området er ferdig vil man endelig ha en sammenhengende havnepromenade mellom Sørenga og resten av Bjørvika. Tomtene her vil inneholde Bjørvika skole, Kongsbakken og et kontorbygg, samt hele fire varierte boligprosjekter med rundt 750 boliger totalt. Selvsagt vil det også være en mengde flotte næringslokaler tilrettelagt for servering, forretning og kultur.

Oslo S Utvikling og Hav Eiendom står bak det fargerike Clemenskvartalet som nå reiser seg på byggeplassen. Arkitekturen vil preges av varierte høyder, en rik fargepallett inspirert av eldre bebyggelse i Oslo, og en stor, frodig byhage. Over 60 prosent er realisert, men Bjørvika er ikke ferdig enda. Først om mer enn ti år vil Bjørvika være «komplett», når Grønlikaia fylles med nyinnflyttede.

Tekst: Bjørvikaforeningen

Next article