Skip to main content
Home » Miljøhovedstaden » Hjernehelse i coronaens tid
Miljøhovedstaden

Hjernehelse i coronaens tid

Det blir viktig å behandle bort angst og depresjon for å oppnå din beste hjernefunksjon. Foto: Getty Images

Forutsigbarhet, kontroll og et godt nevrostimulerende miljø er viktig for å holde seg frisk. Mye har måttet etableres på nytt i coronaens tid. Det har gitt mange utfordringer i Oslo.

Angst, skam og regler som er umulige å skjønne og å følge gjør oss syke. Mens hundrevis døde på sykehus i Italia var det lenge uklart hva vi burde gjøre for ikke å dø eller smitte bestemor. Så kom rådene om vask, isolasjon og avstand som noen fikk med seg på sitt språk. Mange følte skam eller sinne over ikke å kunne isolere sine syke i trangbodde leiligheter, over ikke å kunne feste, date, kysse, klemme eller trøste hverandre som før. Så kom permisjonene, hjemmekontor, teams-møter og hjemmeskole. Og så kom vaksinene, testene, karantene og portforbud. Og endelig kom sommeren! Per Fugelli påpekte at «handlingsrom i eget liv» var viktig for god helse og et godt liv. For mange forsvant dette handlingsrommet i lange perioder.

Ta kontroll ved å fokusere på det positive. Lag dagsplaner med klare mål som virker som belønning. Rutiner er ekstra viktig for den som er syk, redd eller ikke går ut på jobb. Valg stjeler energi og utholdenhet. Ta faste pauser om du har hjemmekontor. Tenk på sittestilling så du ikke forsterker belastningslidelser og hodepine.

Hjernen stimuleres av latter og fungerer dårlig ved angst og stress. Bestem deg for å tro på Nakstad som gir en oppskrift på hvordan vi i Oslo skal kunne føle oss trygge. Musikk du er glad i bedrer læring, hukommelse og minsker smerte.

Spis og drikk nok til faste tider og nyt maten. Søvn er nødvendig – da vasker hjernen seg.

Mosjon – husk lav list. Mosjon både renser og stimulerer hjernen. I Oslo har både NAV og flere bedrifter tatt kundemøter som tur i parken og får lagt inn mosjon i en travel hverdag. Og mange har gjenopptatt søndagstur og tur i parken med venner og familie. La vinden stryke deg på kinnet når ingen andre kan. Oslo har fått en flott ny strand hvor svømming, lek, sol med D-vitaminer, bølgeskvulp og hvile styrker helsen.

Tilhørighet til en flokk er viktig. Spesielt tøff har denne perioden vært for dem som bor alene og ikke kan ha besøk, gå på utesteder, fotballarenaer eller konserter. Mange «flokker» har vært stengt, skoleklassen, arbeidsplassen, idrettsklubben.

Belønningssystemet bygges opp i ungdomstiden. Det handler om å fullføre noe etter forutsatte regler. Når man når målet, blir man premiert og hjernen dusjes av gledeshormoner. Da fungerer hjernen på sitt beste og åpner for fri flyt mellom områdene. Angst derimot stenger for fri flyt, stenger tilgangen til hukommelse og forsterker smerte og aggresjon. Da er det dumt å belønne seg med alkohol eller rus for det er en slags «gratis» belønning som man ikke har gjort noe for å fortjene. Du kan lett få et godt liv ved å belønne deg selv og andre ofte. Belønning kan være et smil eller noen anerkjennende ord. Visste du at ved å smile til seg selv i speilet og si høyt at du er fin, letter depresjon flere nivåer?

Bruk helsevesenet. Det blir viktig å behandle bort angst og depresjon for å oppnå din beste hjernefunksjon. Søk behandling for hodepine, smerter, angst og utmattelse. Mange har fått mer ryggsmerter og migrene etter corona-infeksjon og vaksiner. Her finns behandling. Den som har hatt corona-infeksjon skal øke aktiviteten sakte for å redusere senskader det neste halvår på samme måte som etter kyssesyken.

Av Monica Drottning-Rønne, nevrolog og forsker ved MED Oslo

Next article