Skip to main content
Home » Fremtidens by » Grønne lån
Fremtidens by

Grønne lån

Foto: Shutterstock

Boligkjøp er et av de tilfellene der energieffektivitet, lønnsomhet og miljøvennlighet kan sameksistere. Stadig flere banker tilbyr «grønne boliglån» som gir gunstige lånebetingelser til de som velger energieffektive boliger.

Stadig flere banker tilbyr grønne lån

Fana Sparebank presenterte nylig sitt grønne boliglån, og kan dermed ta sin plass blant andre norske banker som nå tilbyr «grønne lån». Denne typen lån gir lånetaker særlig gode betingelser ved kjøp av miljøvennlige boliger. Blant de større bankene som allerede tilbyr dette miljøvennlige lånet, er DNB, Nordea og Sparebank 1. Premisset for et slikt boliglån er vanligvis at man kjøper en bolig som har energimerke A eller B.  

Grønne lån utstedt på bakgrunn av energimerking tilbyr som oftest gunstige renter, og avhengig av banken, kan man få det både i forbindelse med installering av miljøvennlige løsninger i eksisterende bolig så vel som boligkjøp.

Energimerke A og B

A er den beste karakteren for energieffektivitet, og G er den verste. Boliger får energimerke A dersom de har varmepumpe eller solenergi, samt har gode vinduer og isolering. Energimerke B betyr at boligen har varmepumpe eller solenergi, og/eller gode vinduer og isolering.  Få boliger klarer å kvalifisere for A, og de få som mestrer dette, er som regel passivhus eller lavenergiboliger. 

Høyere rangering på energimerke-skalaen tilsvarer lavere energiforbruk, og dermed lavere kostnader. I tillegg vil man mest sannsynlig kunne få støtte til installering. Bedre isolering vil også skape et mer stabilt og behagelig inneklima. Selv uten grønt lån som belønning for installering av miljøvennlige løsninger, blir resultatet bra for lommeboka, bra for deg og bra for miljøet. 

Miljøvennlige tiltak

Det å bytte vinduer og etterisolere er blant de rimeligere og mindre omfattende tiltakene. Avhengig av hvor du etterisolerer, trenger det ikke å være hverken spesielt dyrt eller tidkrevende. Etterisolerer du loftet, er dette for eksempel noe du kan gjøre selv. Etterisolering og bytte av vinduer er noe mange velger å gjøre samtidig, og man kan da også velge å installere lavenergivinduer. 

Nytt oppvarmingssystem vil være både dyrere og mer inngripende. Vannbåren varme, hvor varmt vann varmer opp huset enten i form av gulvvarme, radiator eller viftekonvektor, er et energieffektivt og miljøvennlig alternativ. Det er noe dyrere å installere enn elektrisk oppvarming, men med støtte og langsiktig sparing på strømutgifter, vil denne prisforskjellen kunne utjevnes.

For installering av miljøvennlige energitiltak som vannbåren varme og solceller, kan man som regel få støtte fra Enova

Dersom banken din gir deg grønt lån når du oppgraderer boligens energimerking til A eller B, kan du med andre ord spare mye på å spare miljøet. 

Av Cathrine Solemslie Sæther

Next article