Med tanke på at de fleste byrom og uteområder normalt er best besøkt i dagslys, er det litt merkelig at lyktestolpene ofte glemmes når det kommer til design og utforming. Med designstolper og lys kan man skape forskjellige uttryk både om dagen og om natten, og gjøre både områder og bygg helt spesielle. 

Manglende fokus!

Selv om vi her i Norge har mange gode eksempler på bruk av designstolper til lys, kan vi nok ikke hevde at vi har en kultur for byromutsmykking med designstolper.

Fokuset bør være på både belysning og design, for de er begge en viktig del av byens/stedets atmosfære, og er med på å gjøre opplevelsen av det å bevege seg rundt både inspirerende og annerledes, på hver sin tid av døgnet. Om dagen er lyktestolpene en del av bybildet og utsmykkingen, om kvelden og natten vil stolpene komme frem på en helt annen måte, og belysningen vil lyse opp plasser, alléer, gater og skulpturer – og skape et hyggelig og trygt miljø.

Det finnes i dag en stor mengde flotte stolper å velge blant, og det i materialer som tre, aluminium, corten-stål og vanlig stål. I tillegg kan disse ulike materialer leveres i en utrolig mengde ulike former og fasonger – det er faktisk nesten ikke grenser for hva som kan lages. Og den store fordelen er at mye av dette allerede er laget før, og man kan med enkle grep tilpasse en "standard designmast" til et kundetilpasset produkt – og det på en kostnadseffektiv måte. Individualitet, fleksibilitet og design er nøkkelordene.

Hva er investeringen verdt?

En investering i en designet lysstolpe kontra en standard lysstolpe, er normalt relativt liten i forhold til den totale kostnaden som påløper til graving, kabellegging, oppsetting og armaturer. 

Med tanke på at en helhetlig lysinstallasjon vil kunne skape et flott inntrykk – både om dagen og om natten, i hele sin levetid på 30-40 år, har man rikelig med tid til å betrakte den gode investeringen man har gjort.