Lysdesign har ført Arve Olsen høyt og lavt og rundt omkring i verden til et vell av vidt forskjellige prosjekter: han har klatret på balkongene til luksushotellet Regent Hotel i Montenegro, vandret på taket av Royal Academy of Arts i London, arbeidet under bakken i forbindelse med utstillingen Dover Secret Wartime Tunnels og jaktet på nordlyset over Longyearbyen på Svalbard, for å nevne noe.

Diffust medium

– Jeg er dypt fascinert av å beherske et så diffust medium som lys faktisk er. Lys er en sær ting, en miks av noe synlig og usynlig, som faktisk dikterer hvordan vi opplever omgivelsene våre. Det er utrolig artig å uttrykke seg gjennom lys: å kommunisere, fortelle historier, forklare rom og vekke følelser hos folk gjennom å sende fotoner i en bestemt retning. Lysdesign er en høyst abstrakt ferdighet, sier Olsen.

Han vedgår å ha pådratt seg noen «yrkesskader»:

– Det har jo blitt slik at jeg alltid går og glaner opp i taket når jeg kommer inn i nye bygg. Og når jeg ser på film, så dras oppmerksomheten min mot lampene som brukes. Jeg vet for eksempel at Batman har Louis Poulsen-lamper ved senga si, og det ødelegger jo litt, i alle fall for fokuset i filmen, sier han lattermildt.


Utdannet lysdesigner ved HSN, Daglig leder Light Bureau. Foto: Light Bureau


Gled dere

– Hva vil du si til kommende lysdesignstudenter?

– Først og fremst: Gled dere! Dere skal lære mye, og det er mye som er nyttig å kunne. Man får ikke bruk for alt i studieplanen samtidig, men i noen tilfeller må man kunne noe om elektronikk og strøm, i andre tilfeller skal man forklare hvordan persepsjon fungerer, man må kunne lese og arkitektur og forstå hvordan mennesker bruker et rom. Det er et fint spenn i fagene på studiet. Hvis man klarer å trekke sammenhenger mellom de ulike fagene, er man godt rustet når man skal ut i jobb, sier Olsen.

– Hvordan var studietida?

– Det var ei god tid. Det er et lite miljø, der studentene blir tett og godt sammensveiset. Samtidig får du flott og god kontakt med underviserne; de vet hvem du er og du vet hvem de er, sier Olsen.

FAKTA

  • Hele intervjuet finner du på Høgskolen i Sørøst Norges hjemmesider - under lysdesign.
  • Der finner du også lenke til Bachelorstudiet i lysdesign - som i år fyller 12 år, og kan lese om den grundige utdannelsen du kan få innen ALD (Architechtural Lighting Design).
  • Du finner også lenke til mange av Light Bureaus spennende og fremtidsrettede prosjekter.
  • Visste du at vi snart kommer til å tilby Norges første Master i lysdesign?
  • Og om ikke lenge har vi ogå Etter- og videreutdanningskurs (EVU) klare.