Det er først nå at ledbelysning har blitt så god at den fremstår som en fullgod erstatning for lyskilder vi tradisjonelt har brukt.

- Led gir oss en frihet med lys som vi ikke har hatt tidligere. Den tåler støt og kalde miljøer veldig godt, den kan også dimmes og styres mye mer nøyaktig enn andre lyskilder, sier Karl Viktor Sverdrup Baumann som er daglig leder i Energi & Lysteknikk.

Solen er referansen

Sollyset er referansepunktet for hvor god en lyskilde er. Fargegjengivelsesindeksen Ra angir en lyskildes evne til å gjengi farger mest mulig naturlig. Hvis Ra er 100 prosent, betyr det at fargegjengivelsen er nær sollysets kvalitet:

- Siden 80 prosent av alle sanseinntrykkene våre er knyttet til synet, er det viktig at lyset er mest mulig naturlig og at det har en kvalitet som er så nært opp til sollyset som mulig. Gamle lyskilder hadde en RA på rundt 70 prosent, mens de beste ledlyskildene vi har i dag kommer helt opp i 90 prosent. Derfor er lyset godt egnet til gjengi fargene på en god måte, forklarer Sverdrup Baumann.

- Allikevel er det viktig å tilføye at siden led ikke er en fullspektret lyskilde er det allikevel enkelte primærfarger og mellomtonefarger som led ikke gjengir helt korrekt, tilføyer han.

Fargetemperaturen er også et viktig parameter for å si noe om lysets kvalitet. Hvis lyset er varmt, eller nærmer seg gult, blir det for eksempel vanskeligere for øyet å oppfatte kontraster skikkelig enn hvis lyset er kaldere.

Energieffektivitet

I belysningsverdenen måles mengden lys i lumen og energien som brukes i watt.

- En stor fordel med led er at denne lyskilden trenger mye mindre energi enn det andre lyskilder trenger for å gi den samme lysstyrken. De tradisjonelle lyspærene med glødetråd produserte 20 til 30 lumen per watt, mens de beste ledlyskildene per dags dato kan produsere helt opp i 150 lumen per watt.

Levetid

Ledlys tåler godt kalde omgivelser, men ikke varme. Å bruke ledlys i badstue vil for eksempel neppe være et vellykket prosjekt, men i mer normale miljøer, der det er kaldere, er levetiden svært god:

- Et lysstoffrør kan stå på i cirka 18 000 timer før det må skiftes, men da har lyset svekket seg med en lystilbakegang som gjør at lyset har blitt omkring 30 prosent dårligere. Etter 50 000 timer kan de beste ledarmaturene ha en lystilbakegang som bare er på to prosent og det tar nesten 150-200 000 timer før tilbakegangen er på 30 prosent, fortsetter Sverdrup Baumann.

- I mange tilfeller vil ledbelysningen overleve like lenge som bygget, tilføyer han.

Kvalitet må kunne dokumenteres

- Enkelte leverandører kan ikke dokumentere levetiden på produktene sine. Det er betenkelig og et problem for bransjen. Byggebransjen bør oppdatere sin egen kunnskap om belysning, slik at de kan velge de beste produktene på rett grunnlag. De bør kun kjøpe produkter hvor lystilbakegangen er godt dokumentert. En seriøs leverandør bør kunne levere en rapport som heter LM80-08 som viser lystilbakegangen på led lyskilden, det er et godt dokumentasjonsgrunnlag.