- Det har skjedd store endringer på belysningsfronten de siste årene. Den største forandringen er at LED-belysningen virkelig er i ferd med å overta for de lyskildene vi hadde før. Vi har også fått smarte styringssystemer som gjør at vi kan styre lyset på helt andre måter nå enn vi kunne tidligere, sier Steinar Hvile som er produktsjef for ELKO Bright og ELKO Smart Home.

Ved å bytte fra halogen til LED-belysning kan du redusere energikostnadene til belysningen med cirka 80 prosent. En annen stor fordel er at LED-belysning gir lavere varmeutvikling:

- Halogen hadde veldig høy varmeutvikling og kunne medføre brannfare hvis de ikke var montert ordentlig i skikkelige kasser. LED-lysene vi bruker som downlights i dag har en integrert egen kapsling. Det gjør at den kan monteres rett i brennbart materiale uten at det oppstår noen fare for brann, sier Hvile.

Downlights eller veggboks

Ved rehabilitering kan LED-belysningen i ELKO Bright-serien monteres rett inn i hullene der det tidligere har vært downlights med halogen.

- Monteringen er med andre ord veldig enkel. Vi har også en belysningsserie som kan monteres inn i veggbokser, da åpner det seg for eksempel muligheter til å felle inn en leselampe i samme dobbelramme som en bryter, fint å ha ved skrivebordet eller på sengegavelen, fortsetter han.

Trappelys er en annen variant og hvis du vil ha downlights i støpte dekker finnes det også en downlight for veggboks som gjør dette mulig. Alt passer inn i ELKO sin rammeserie laget i naturmaterialer; stål, glass og Altaskifer.

Hvitt eller gult lys

- Vi har en type belysning som beholder et helt hvitt lys selv når det dempes helt ned. Halogenbelysningen ble gulere og gulere jo mer den ble dimmet, men det ga også en hyggelig og lun atmosfære som mange likte, derfor har vi også en annen type led som etterligner dette, den heter varmdim. Dette lyset passer nok ikke på badet, men kan kanskje være fint å ha i stuen, forklarer Hvile.

ELKO Smart Home

Systemløsningen ELKO Smart Home består av dimmer, termostat og en gateway som benyttes til å "snakke" med enhetene. Gatewayen gjør det mulig å styre dimmere og termostater via en egen app. Hvis du ønsker å fjernstyre huset over internett kobler du gatewayen til en router, da kan du dempe lyset eller skru ned temperaturen i huset mens du er på kontoret eller et annet sted i verden.

- I appen kan du også programmere ulike scenarier som "hjemme", "dempet", "borte" og "ferie". Å programmere en feriebelysning som simulerer at huset er bebodd kan være et effektivt virkemiddel mot innbrudd.

De smarte dimmerne og termostatene passer rett inn i punktene der de gamle var montert, derfor kreves det ikke mange elektrikertimer hvis du vurderer å bytte fra tradisjonell styring til komponenter med Smart Hometeknologi.

- Dimmerne og lampene er dessuten designet til å fungere sammen, derfor har de en jevn og fin kurve og kan dimmes helt jevnt fra én til 100 prosent. Vi gir også en femårs systemgaranti på både dimmerne og lampene. En slik garanti får du ikke hvis du blander ulike elementer, sier han.

ELKO har helt likt design på alt elektromateriellet som brytere, termostat og dimmere, og har også lys i samme utførelse, man kan velge mellom varianter i svart, hvitt eller aluminium.