En synlig og viktig del av stedsutviklingen på Træna handler om lys i mørketiden, og her er Osram med partnere engasjert i samarbeidet «Business in residence» med Træna kommune.

- Dette er et pilotprosjekt der vi vil teste forskjellige belysningsløsninger, men det handler vel så mye om å lyssette plasser for menneskene som bor her, sier utviklingssjef i Træna kommune, Moa Björnson.

- Belysning er et takknemlig område å videreutvikle, fordi det blir så synlig. Til og med det tradisjonelle juletreet utenfor butikken skaper en møteplass. Lykkes man med å skape møteplasser, da har man virkelig fått til noe. Jeg har ikke alle svarene, men ideene finnes her. Innovasjon skjer uventet, og jeg vil være en katalysator for å skape nye ideer, fortsetter hun.

- Når vi bruker belysning i offentlige rom, så handler det veldig mye om skape et spesielt miljø. Særlig om vinteren søker vi til de stedene som er opplyst. Lyset får oss til å føle varme og tilhørighet, men det gjør også at vi føler trygghet, sier Hilde Sofie Noreld Olaisen som er distriktssjef Lighting Solutions i Osram.

- Vår egen lysdesigner Bulut Büküm har jobbet med innspill fra «havfolket» på Træna for å velge rett belysning og valgt plass. Vi valgte ut fem steder der vi har semipermanente lysinstallasjoner som vi lyssetter i en testperiode, for å se hvordan dette fungerer over tid. Derfor blir installasjonene i første omgang stående i hele vinter, og dersom folk liker installasjonene, håper vi at de kan bli der permanent, fortsetter Noreld Olaisen.

- Installasjonen av alle prosjektene er det vår samarbeidspartner, Sinus, som står for. En profesjonell og nøyaktig aktør fra nærområdet, tilføyer hun.

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning har vært helt sentralt i prosjektet. Beboerne på Træna har fått mange spørsmål om hvilke områder de bruker om sommeren, hvilke de bruker om vinteren. Hvilke områder de ikke bruker, og om hvilke områder de ville ha brukt dersom det hadde vært lys der.

- Brukermedvirkning har på mange måter vært noe av det aller viktigste i dette prosjektet. For eksempel har vi latt barna komme med innspill til hvordan vi skulle belyse lekeplassen deres. Nå kan barna kjenne seg igjen og si: "Se den fargen. Den har jeg valgt." Det gir en ekstra verdi i tillegg til at lyset selvfølgelig også gir en bruksverdi i seg selv.

- I forbindelse med dette er det også ønskelig å gjøre tester og prøve ut forskjellige lysscenarier sammen med lokalbefolkningen, de har gitt oss gode publikumsinnspill i forkant og tilbakemeldinger underveis i prosjektet, sier Noreld Olaisen.

Ta Træna med storm

De som ønsker å ta lysinstallasjonene i nærmere øyesyn bør ta turen til Træna i perioden 15. - 18. februar. Da arrangeres nemlig «Ta Træna med storm», en vinterfestival hvor tema er stedsutvikling, opplevelsesnæring og Nordiske lyspunkter, samt et parallelt program som bare vil dreie seg om lys:

- Her ønsker vi å invitere kommuner, byutviklere, landskapsarkitekter, folk som jobber teknisk med lyssetting, lysdesignere, og alle andre som har interesse for lys, sier Noreld Olaisen.

Programmet blir fylt av musikkopplevelser, kulturhappenings, lysinstallasjoner, mat og smaksopplevelser, kunst, faglige diskusjoner, øyhopping og uventede oppdagelser.

Moa Bjørnson tilføyer:

- Trænafestivalen ble arrangert for femtende gang i sommer og har blitt en merkevare. Vi ville forlenge sesongen og startet vinterfestivalen for å la folk kjenne elementene, og oppleve en øy ytterst mot havet om vinteren. Det ligger noe i menneskesinnet med det å oppdage, og å reise lengst ut til den ytterste øya. Jeg kom hit på befaring før jeg begynte i jobben, og så de nye boligene her. Jeg hadde sett flotte skisser av dem, og tenkte at dette kun var en visjon. De var ferdig bygget, og det virkelige inntrykket stemte med visjonen. Da innså jeg at her på Træna får de ting til og at det er en stolthet her, avslutter hun.

I samarbeid med