Slik fungerer 3D-print

  • 3D-print er en måte å overføre en tredimensjonal datamodell fra et digitalt format til en modell man kan ta og føle på. Det finnes en rekke modeller på markedet. De rimeligste modellene for privat bruk koster fra rundt 3000 kroner, mens investeringskostnadene for modellene de profesjonelle bruker kan komme opp i millionbeløp.
  • Printerne kan lage modeller i mange ulike materialer, alt fra gummi og plast til stål eller titan. Felles for teknologien er imidlertid at printerne lager mange tynne lag som gjerne er mindre enn en tiendels millimeter tykke og som limes sammen til en modell.

 

– Hvis vi ikke hadde hatt mulighet til å bruke 3D-print i designprosessene våre, hadde vi fortsatt å bygge modeller for hånd, slik som vi gjorde før. Da bygde vi design- modellene først for deretter å konstruere­ digitalt i 3D. Med 3D-printing har vi i større grad mulighet til å kjøre design- og konstruksjonsprosessene parallelt, sier Victor Rosenvinge, som er Lead Engineering, Senior Program­ Manager hos Eker Design, som er kjent for produkter som Hydrolift båter og bilen Koenigsegg.

En revolusjon

Tidligere var 3D-print forbeholdt større designbyråer, arkitekt- firmaer og spesialfirmaer på grunn av tunge investeringskostnader. Men i løpet av de siste årene har tilbudet av rimeligere printere for 3D skutt i været.

Kombinert med Googles gratisprogram SketchUp, som er et konstruksjonsprogram for 3D, har det faktisk blitt mulig å printe ut 3D-modeller i sin egen stue med printere som i dag koster mindre enn 10 000 kroner. Da er materialet som benyttes fortrinnsvis av plast, eller sjokolade for de som liker det.

Designmodeller

Eker Design har investert i en avansert 3D-printer som de benytter til såkalte designmodeller.

3D-printeren kan visualisere det rent designmessige, men den har sine klare begrensninger når det kommer til styrken på modellene.

- Denne printeren er et fantastisk hjelpemiddel for å fysisk kunne vurdere det 3D-modellerte designet, men mange ganger har vi behov for å teste selve funksjonen­ eller styrken på et produkt. Da trenger vi modeller­ som tåler selve bruken, enten det er for å teste mekanikkfunksjoner,­ styrke eller temperatur, forklarer­ Rosenvinge.­

- For å teste ut funksjonene benytter Eker eksterne leverandører med det mest avanserte­ utstyret og der de mest moderne printerne i millionklassen også kan printe ut modeller i stål eller titan. De mest avanserte printer opp til 43 lag per millimeter.

Nye måter å jobbe på

Hverdagen har blitt enklere hos Eker Design:

– Nå kan vi være mye tidligere­ ute med å verifisere design og konstruksjon. Det gir mye større trygghet for at vi er på sporet av et produkt som vil fungere, før man går til det store skrittet å investere­ i støpeverktøy og lignende, sier Rosenvinge avslutningsvis.