- Vi ville blant annet vise innovasjon og derfor ville vi også ta i bruk ny teknologi som et virkemiddel for å presentere Telenor på en spennende måte når vi planla senteret, forteller Lars Wie som er daglig leder i Telenor Expo.

3D-kino og globe

I selve innovasjonssenteret har Telenor en stor globe, eller kuppel,­ som kommer opp av gulvet. På selve kuppelen projiserer fire prosjektorer jordkloden.

Teknologien gjør det mulig å styre det man ser på globen med håndbevegelser uten å berøre selve flatene­, så man kan flytte seg rundt på jordkloden eller zoome seg inn til et bestemt sted ved å bevege hendene i luften.

- Vi bruker denne rett og slett som en globus hvor vi har merket av hvilke land Telenor har virksomhet, forklarer Wie.

Men han nevner også den helt spesielle kinoen:

- For fullt ut å kunne utnytte et rom med amfi, ble selve amfiet lagt oppå en roterende dreieskive, og det gjør det mulig å utnytte alle sidene i rommet til ulike presentasjoner siden det er publikum som snurres rundt mot akkurat det man vil presentere.

- Nå bruker vi Ipad og ”froster” de vinduene som ellers er klare med denne teknologien, det gir valgfrihet til enten å ha en åpen løsning med utsikt mot sjøen, eller å blende av.

Elektroniske gardiner

Eksempel på produkter som er brukt er blant annet en type elektronisk gardin, eller såkalt smartfilm som enten legges mellom to glassplater eller monteres utenpå eksisterende glass.

Teknologien gjør det mulig å froste glass, eller å skrive tekst på ellers gjennomsiktige glassflater ved hjelp av elektronikk, eller såkalt Liquid Crystal-teknologi.

- Nå bruker vi Ipad og ”froster” de vinduene som ellers er klare med denne teknologien, det gir valgfrihet til enten å ha en åpen løsning med utsikt mot sjøen, eller å blende av, sier Wie.

Spesialkompetanse

Prosjektgruppen som var sammensatt av ressurser fra Telenor samarbeidet tett med arkitekt og en interiørarkitekt som hadde spesialisert seg på bruk av 3D-teknologi.

Ideene fra konsulentene ble presentert i tegneprogrammet ScetchUp, noe som blant annet gjorde det lettere å forstå hvordan de ferdige rommene og ideene skulle se ut:

- Ideene fra interiørarkitekten ble presentert i 3D, og det er klart at da blir det langt enklere å forstå hvordan ting vil se ut når det blir ferdig enn på vanlige tegninger.

- Vi fikk også presentert andre ideer, blant annet bruk av ulike typer hologrammer, men selv om vi valgte bort dette da vi planla Telenor Expo, så er det sikkert at det finnes mye spennende teknologi som kan brukes, avslutter Wie.