- Vi har solgt omkring 15 ovner til første byggefase i økolandsbyen, og er i dialog om de neste byggerundene. Det skal bygges 130 boliger i Hurdal, og vi håper å levere klebersteinsovner til de fleste, sier van de Schootbrugge, daglig leder i Norsk Kleber AS.

Ny teknologi basert på eldgamle tradisjoner

Han sier bedriften arbeider med å spesialtilpasse ovner til økoboligene. Bedriften har laget ovner i kleberstein på Otta siden 1893.

- Vi er en gammel bedrift som bygger på eldgamle tradisjoner, sier Van De Schootbrugge.

- Vi er tilnærmet enerådende på massive klebersteinsovner i mindre størrelser i Europa. Det som er positivt er at vår moderne tilnærming til tradisjonen gjør oss i stand til å levere de beste ovnene til moderne boliger. 

-Vårt design gjenspeiler at dette er et naturprodukt basert på disse tradisjonene. En slik ovn skal være mest mulig naturtro og tidløs.

-En ekte klebersteinsovn kan holde et hus varmt med tre fyringer i døgnet, sier han. En annen stor fordel er at det mindre støv ved fyring i en ekte klebersteinsovn, fordi overflatene ikke blir så varme.

Strålingsvarme

- Poenget er at energien fra forbrenningen er i røyken. Når røyken dannes i bålet har den ca 800 grader. Ved våre ovner holder den kun omkring 150 grader når den går ut i pipa resten er tatt opp av steinene i ovnen, sier Van De Schootbrugge.

En slik klebersteinsovn gir fra seg en strålingsvarme omtrent som fra kveldssol i mange timer etter bålet er slukket.

- Det oppleves som behagelig å kjenne varmen fra oppvarmet kleberstein. Strålingen gjør at du faktisk kan holde en lavere romtemperatur, siden stråling oppleves som varmende, og at rommet blir mye jevnere varmt sier Van De Schootbrugge.