- Studentsamskipnaden har en veldig ung brukergruppe, og de unge er også de mest miljøbevisste blant oss. Det er nok noe av årsaken til at Studentsamskipnaden i Oslo valgte å bygge de nye studenthyblene på Kringsjå i massivtre. Å bygge i massivtre er et godt svar på hvordan man kan bygge på en miljøbevisst måte, forteller ansvarlig arkitekt for prosjektet, Tormod Raen i AT Plan & Arkitektur AS.

De 330 studentboligene som er under oppføring i Oslo føyer seg inn i rekken av massivtreprosjekter som studentsamskipnadene har bygget i Trondheim, Tromsø og på Ås.

Raskt og miljøvennlig

Det er mange fordeler forbundet ved å bygge i massivtre. Siden husene produseres som elementer på fabrikk blir det langt mindre støy på byggeplassen når elementene monteres, enn når man bygger med tradisjonelle metoder.

- Det går også veldig raskt å sette opp råbyggene. Elementene er mye lettere enn alternative materialer som gjerne er stål og betong. Det gir lavere transportkostnader. Bygget får dessuten mindre egenvekt, noe som gjør at det kreves mindre fundamentering, sier Raen.

Arkitektene liker godt å arbeide i et naturlig materiale, noe tre er:

- Tre er jo et levende materiale og at vi kan eksponere så mye av treflatene i bygget er i seg selv veldig fint, fortsetter han.

- Og ikke minst er det miljøegenskapene. Å bygge i massivtre, i stedet for stål og betong, gir betydelig lavere CO2-utslipp. Dessuten gir massivtre et godt inneklima for de som skal bo i disse husene.

 

Kringsjå studentby

KRINGSJÅ STUDENTBY: Studentsamskipnaden i Oslo valgte å bygge de nye studenthyblene på Kringsjå i massivtre. Foto: AT Plan & Arkitektur


 

Miljøbevisst byggherre

Det høyeste av de to byggene på Kringsjå er på ti etasjer, og blir dermed Norges høyeste hus som er bygget i massivtre.

- De to byggene skal etter planen stå klare i løpet av høsten 2017. Vi syns det er gøy å få jobbe med studentsamskipnaden om dette prosjektet og at de valgte å bruke massivtre. Det er artig å bidra når vi har en byggherre som er så bevisst når det kommer til miljø som det samskipnaden er.