En fasade kan konstrueres og bygges på utallige måter, men det finnes noen varianter som er grunnleggende. En kan for eksempel bygge i aluminiumsystemer ved hjelp av post-losholt-fasader, hvor profiler settes sammen og monteres på byggeplass. En av Norges mest solgte fasade, FW 50+, tilhører denne kategorien. En annen variant er elementfasaden. Den produseres under tak i verkstedet og er dermed et tett element når det ankommer byggeplass. Ferdige elementer monteres kontrollert og raskt på plass i bygget.

- Selv om alle disse fasadesystemene er katalogsystemer, har arkitekter, byggherrer og produsenter en stor frihet til å videreutvikle standardsystemene sammen med Schücos prosjektavdeling, sier prosjektsjef i Schüco Thomas Aasen.

Da må partene inn tidlig i prosjektet og samkjøre ønsker og idéer med det som faktisk er teknisk gjennomførbart. Det er nettopp det som var tilfelle ved utviklingen av det spektakulære nybygget til Kunst- og designhøyskolen i Bergen.

Byggeprosjektet med den nye Kunst- og designhøgskolen på Møllendal har pågått helt siden 2005 da arkitektkontoret Snøhetta vant den internasjonalt utlyste konkurransen. Bygget er nå under oppføring på en tidligere industritomt i området og skal være innflyttingsklart i 2017.

- Det er et imponerende prosjekt.  I tillegg til de spesialkonstruerte elementfasadene, ønsket byggherre glassfasader med stålbærestruktur og skyvedører langt utover standardmål, sier Aasen. Det er Schüco Partner Bolseth Glass AS som, sammen med Schüco, har utviklet den fascinerende spesialkonstruksjonen. Bolseth Glass AS har dermed produsert fasader, skyvedører og glasstak i sine lokaler i Sandane og fraktet disse til byggeplass.

Fasadene i stål og glass

Elementfasadene kler nærmest hele bygget som har en bærestruktur i stål. I denne bærestrukturen er det også montert store stål- og glassfasader.

- Noen av disse er ganske store. Det som er spesielt her er at fasaden faktisk bærer seg selv i ti meters høyde, mens det vanlige er å ha en eller annen primærstruktur som stiver av konstruksjonen etter et visst antall meter. Ti meter er mye i denne sammenhengen, forklarer Aasen. Profilene er utformet som T-profiler, noe som gir utfordringer med hensyn til styrke og stivhet. Og i Bergen kan det blåse litt.

- Det er altså både spennet og designet i denne stål- og glassfasaden som er unikt. I tillegg har elementfasadene i aluminium flater som ligger i ulike liv, noe som gir et særegent skyggespill i det visuelle uttrykket. Flatene er utført med ulike strukturer for å få frem det uttrykket som arkitekten ønsket.

Godt samarbeid

Aasen fremhever at det å samarbeide med Snøhetta er interessant, fordi de alltid går i dialog med leverandørene for å hente fram gode og realistiske løsninger.

- Vi lever i en slags symbiose med våre fasadeentreprenør-partnere og vi har gjennom mange år gjort mye i samspill med dem. Dialog i planleggingsfasen er alltid fornuftig, og i dette prosjektet også ganske avgjørende for å ende opp med en optimal kombinasjon av design og funksjon. Når så ambisiøse løsninger som dette skal på plass, så krever det et godt samarbeid mellom alle parter, og det har vi lykkes med i dette prosjektet.