Med sele og tau godt strammet til rundt kroppen, henger Jon Markus høyt over trikkene, bilene og menneskene på bakken. Han holder på å mure igjen en sprekk i betongen som utgjør ærverdige Steen og Strøm senter i Oslo sentrum. Jon Markus har fagbrev som murer og klatring har lenge vært en lidenskap.

- Etter at jeg fikk fagbrevet sertifiserte jeg meg som tilkomstteknikker (klatrer) begynte å jobbe i Høyden, sier han mens han strekker kosten ned i mørtelspannet som henger i et tau ved siden av ham.

Moldstad er hektet fast til et klatretau som er festet til sikringsbolter på taket. Bortover hele fasaden på bygget henger flere av hans kolleger og utfører rehabilitering og fasadearbeid denne solrike Oslo-morgenen.

Nede på bakkeplan begynner mennesker som har oppdaget de urbane akrobatene å samle seg.

- Vi blir en liten attraksjon noen ganger. Folk er vant til å se håndverkere jobbe på store stillaser som dekker hele bygget. De er ikke vant til å se oss henge i et tau mens vi murer, maler, snekrer, fikser og vasker fasader på bygg, sier Moldstad og ler.

Utfordringer

På spørsmål om hvilke bygg som har vært en utfordring svinger han hodet rundt og ser granskende på Oslos skyline.

- Kunnskapsdepartementet var en utfordring. Taket skulle males, og det var vanskelig å komme til selv med tau, sier Moldstad og peker deretter på Miljødepartementet som ligger rett over gata for Steen og Strøm hvor vi står;

- Ser du den takrenna der, spør han?

- Blant flere oppgaver så skulle den fikses, og det var en utfordring. For sikring og sikkerhet er kanskje den største og viktigste delen av jobben.

- I dette tilfellet måtte vi ha to bakkevakter som stoppet folk mens jeg jobbet, for det var ikke mulig å sperre av gata under. Så når folk skulle gå forbi måtte jeg stoppe å jobbe. Da er det viktig at kommunikasjonen på radioen mellom oss i tau og bakkevaktene er god.

Moldstad er ikke tvil om at det var mer effektivt enn å sette opp stillas.

- På den typen jobber er det for kostbart å montere stilas. Ofte er det også vanskelig med lift fordi det må tas hensyn til omgivelsene.

- For eksempel ville det gjort at arbeidet måtte utføres på natta fordi strømmen over trikkeskinnene som går foran bygget ikke kan vært slått på. Å skru av trikkestrømmen er dyrt og i tillegg kommer overtidsbetaling, sier han og understreker viktigheten av sikkerhet når de jobber ved bruk av klatring.

- Det er veldig trygt å arbeide slik vi gjør. Sikring, og det å gjøre jobben forsvarlig er veldig viktig når vi jobber med tau og industriklatring.

Raskt på pletten

Nå, hengende nesten opp ned for å komme til med malerkosten under en takrenne, forteller den klatrende mureren om de litt mer prekære utrykknings jobbene.

- En annen fordel med å bruke klatring og tau til å utføre sikringsarbeid på bygg er jo at vi kommer i gang så raskt.

- Det dukker stadig vekk opp jobber som følge av at murpuss faller ned fra fasader. I slike tilfeller er vi kjapt på stedet, og kan sette i gang sikringsarbeidet veldig raskt. Nettopp fordi vi slipper å rigge opp et helt stillas for å komme til eller styre med lift og tillatelser i slike hasteoppdrag, sier Moldstad og legger til;

- Men det skal sies at vi utfører arbeid med lift vi også, hvis vi ser at det er mer hensiktsmessig og kostnadseffektivt, men det er klatrejobber som er gøy, avslutter han.