Kristoffer Eriksen (30) og Patrick Tengs (28) møter meg utenfor et gammelt ærverdig bygg i Oscars gate i Oslo en mild høstdag. Der er de godt i gang med å sikre taket på bygget, så ikke snø og is sklir ned og treffer folk eller tetter igjen innganger.

– Styret i et boligbygg er ansvarlig hvis noe skulle falle fra taket eller fasaden», sier Kristoffer. – Dermed ble Høyden kontaktet for å sikre taket. Her monterer vi både snøstoppere med netting, og renser takrenner, så vannet dreneres og det ikke blir liggende is i rennen. Det er fint at flere begynner å bli bevisst på denne faren, sier Kristoffer. Selv har han begynt å gå midt i veien etter at han begynte å jobbe som tilkomsttekniker.

– Du blir litt paranoid når du ser hvor mange som ikke sikrer byggene sine,  sier Kristoffer smilende.


Fra venstre: Kristoffer Eriksen og Patrick Tengs.


Vedlikehold i høyden

Taubaserte metoder ble utviklet for bruk innen olje- og gassindustrien, hvor flere bygg og installasjoner med avanserte konstruksjoner krevde en ny metode for sikring og tilkomst. Nå har det også blitt vanligere i landbasert industri. Firmaet Høyden holder til i Oslo, og er en komplett vedlikeholdspartner for tak og fasade. De ble etablert i 2010 og håndverkerne er kurset og sertifisert for arbeid i tau etter gjeldende standard.

Patrick kommer fra byggebransjen og har jobbet 2,5 år som tømrer. Han har også vært stilasbygger og begge gutta klatrer på fritiden.

– Jeg skjønte fort at det var noen likheter mellom klatring og denne jobben, og synes bakgrunnen som stilasbygger kommer godt med. Jobben er variert og utfordrende, og det passer meg veldig bra. Vi gjør sjaktjobber, montering av ventilasjon og kommer dit hvor stillaser ikke kommer til eller blir for kostbart.

Adrenalinfyllt risikoyrke?

– Er det et adrenalinkick å være på jobb, Kristoffer?

– Nei, det bør helst ikke være det. Det er viktig å holde roen og være konsentrert når vi er på jobb. Vi har for eksempel montert vinduer i det nye Munch-bygget i Bjørvika. Alt må være riktig for at vinduene skal passe inn, og vi jobber mye med sikker løfting av tunge ting. Da er det viktig å ha fokus.

Mange av de som jobber i dette yrket har klatring som hobby, men dette er ingen forutsetning. I Høyden finnes folk med bakgrunn i alt fra seilmaker til mekaniker, mykolog og byplanlegger.

– Er det noen risiko i denne jobben?

– Nei, det er det ikke. sier Kristoffer.

– Da har vi gjort noe galt. Vi har to sikringssystemer og vi er alltid to på jobb sammen. Vi lager en redningsplan på hvert sted vi er, og er lært opp til å hjelpe hverandre dersom noe skulle skje. Tauene blir grundig kontrollert hvert år og vi tar også en kontroll før hvert oppdrag. Jeg har aldri vært redd på jobb, sier Patrick.

Hverken Patrick eller Kristoffer kan se for seg at de kommer til å sitte på et kontor foran en pc igjen etter at de har begynt å jobbe som tilkomstekniker, og vi kan jo godt skjønne at livet i «Høyden» er bra!