Det er mange steder på en rekke bygningsfasader og tak hvor det nesten er umulig å komme til for å gjøre ulike vedlikeholdsoppgaver. Kanskje er det vanskelig å komme til med lift, og hvor dyrt kommer det egentlig til å bli dersom vi må bygge et stillas på taket til naboen for å komme til fasaden på vårt eget tilbygg? Det kan finnes en løsning som kanskje er enklere enn du tror, nemlig fagutdannede klatrere. De sikrer seg med seler, tau, klatresko og hjelm og kommer til på de vanskeligste steder.

- Er du så uheldig å måtte gjøre noe på fasaden til en bygård i en gate i hvor det er litt trangt, trikken har rute der og du egentlig trenger å bruke en lift for å gjøre vedlikeholdsarbeider på fasaden, kan det fort by på overraskelser. Da må man i mange tilfeller slå av trikkestrømmen mens arbeidene pågår, og strømmen til trikken kan du bare slå av om natten mellom kl. 0100 og 0400. Det koster penger, men det koster jo også penger å ha håndverkere på jobb på nattetid og det er jo heller ikke sikkert at beboerne heller syns det er så hyggelig med arbeid på utsiden av soveromsvinduet klokken tre på natten, sier Erlend Siem i Høyden AS, et firma som ved hjelp av klatrere kan gjøre jobber «der ingen skulle tru…».

Kostnadsbesparelser

- Grunnen til at mange bygninger har så mange utilgjengelige steder hvor det nesten ikke går an å komme til skyldes nok både en kombinasjon av klattvis bygging og at man ikke tenkte så mye på fremtidige vedlikeholdsutfordringer da bygget ble planlagt. Noen steder trenger man egentlig en stor lift for å komme høyt nok, men da er kanskje ikke portrommet bredt nok til å få inn liften, sier Siem.

I mange tilfeller kan klatrerne utføre mange ulike typer jobber der det er komplisert å komme til. Huseieren kan spare en kostnader i form av lift- og stillaseleie, og i mange tilfeller kan også jobben utføres vesentlig raskere siden man slipper å sette opp stillaser eller å bestille lift.

Erlend Siem, daglig leder i Høyden AS. Foto: Magnus Hendis

Mange ulike oppgaver

Arbeidsoppgavene spenner vidt. Det kan være rehabiliteringsoppgaver på tak og fasader, fjerning av murpuss, maling, eller vask av vinduer. De som brukes til jobbene er gjerne fagfolk som kan klatre. De kan være utdannet i et håndverksfag, enten det er som elektrikere, murere, malere eller taktekkere. Mange har også valgt å bruke klatrere til å foreta årlige inspeksjoner.

- Det er nok fordi vi kommer til på alle mulige steder, og vi finner mye rart på befaringene våre, både ting som ikke skal være der, men også ting som bør repareres, forklarer han.

Gårdeiere som har spesielle utfordringer med snø på taket eller istapper, kan også bruke klatrere for å fjerne snø og is eller for å forebygge senere problemer ved å la klatrerne montere snøfangere på taket eller varmekabler i takrennene.

Spesialoppdrag

- Vi har også blitt kalt ut på spesialoppdrag der tilkomsten er så vrien at nærmest alle andre har gitt opp. Siste tilfelle var i Østbanehallen der det var kommet en del støv som måtte fjernes fra noen ledlys helt oppunder taket rett før åpning. Problemet var bare at det ikke gikk an å komme til med lift. Da ble vi kalt «de reddende englene», smiler Siem.