- Når du skal kjøpe bolig er det tre ting banken ser etter, det er betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet. Det betyr at du må ha en inntekt som står i stil med det lånet du vil ta opp. I tillegg må du ha et økonomisk rulleblad som er rent, uten betalingsanmerkninger, og ikke minst så må du ha en egenkapital på minimum 15 prosent, forteller Silje Sandmæl.

De som ikke har nok egenkapital kan for eksempel få hjelp fra foreldre ved at de stiller sikkerhet i egen bolig.

- Egenkapitalkravet på 15 prosent betyr gjerne mange 100 000 kroner, så et godt råd til unge som vil inn på boligmarkedet er å starte sparingen tidlig og opprette en BSU-konto. Der bør de unge starte å spare så fort de har en skattbar inntekt. Da får de også 20 prosent skattefradrag. Maksbeløpet som kan spares i året er 25 000 kroner og 300 000 kroner totalt. Så hvis man sparer 2000 kroner i måneden vil det ta tolv år før man fyller opp BSU-kontoen, fortsetter hun.

Nytt eller brukt?

Mange lurer på om det er smart å kjøpe en brukt bolig, eller om man skal satse på å kjøpe seg inn i et helt nytt boligprosjekt. Mye taler for at å kjøpe en helt ny bolig er en god ide:

- I det boligmarkedet som er i dag ser vi at mange boliger går svært langt over takst, og mange lar seg rive for mye med, slik at de også bruker mer på bolig enn de hadde tenkt. Budrundene er også hektiske, og gjør at mange tar for raske avgjørelser uten kanskje å tenke seg godt nok om. Hvis du isteden kjøper en bolig i et nytt boligprosjekt har du litt bedre tid på deg og kan ta en veloverveid avgjørelse. Prisene er faste og du sparer dokumentavgiften på 2,5 prosent til staten. Kjøper du brukt kan du jo også oppleve å finne mangler eller ting du må utbedre. Når du kjøper nytt har entreprenøren et ansvar for at alt er i orden ved overtakelsen, det vil stort sett være lenge til du trenger å tenke på vedlikehold, og hvis du kommer tidlig nok inn i prosjektet vil du gjerne også få anledning til å gjøre en del tilvalg som valg av overflater, innredninger og farger, slik at du får en bolig som blir sånn som du vil ha den, forklarer Sandmæl.

En ny bolig kan også være rimeligere i drift siden den gjerne er bygd for å være mer energieffektiv enn det gamle boliger er.

Tenk langsiktig

- Å investere i bolig er gjerne den største investeringen vi gjør i livet, og mange føler nok at det er litt skremmende å skulle ta opp mye i lån og kjøpe seg bolig. Derfor er det viktig å tenke langsiktig når man vurderer å kjøpe bolig. Et samboerpar som planlegger å få barn bør for eksempel tenke over hvor de vil bo når barnet blir født, hvilken barnehage de vil at barnet skal gå i og hvilken skole det skal gå på. Flytter man litt utenfor bykjernen får man mye mer for pengene, så det kan jo også være med i vurderingen. Men jeg tror det er lurt å lage en liten kravspesifikasjon over hvilke kvaliteter den nye boligen skal ha, og da kan både plassering, krav til barnevennlige omgivelser, avstand til kollektivknutepunkter, antall soverom og pris være med i en slik spesifikasjon. Den kan hjelpe deg med å foreta valg som blir riktig, avslutter Sandmæl.