Visjonen er å gi Ensjøbyen en utforming der samspillet mellom det grønne, det blå og det grå (”de harde flatene”) er i harmoni. Her blir det trygge, levende gater og torg, og parker og plasser med betydelige innslag av grønt. Ensjøbyen grenser til Tøyenparken, idylliske Tøyen Hageby, Keyserløkka, Kampen, Vålerenga og Valle Hovin.

Sentrumsnære Ensjø

Nærheten til sentrum og gode kollektivtilbud gjør det enkelt og raskt å komme til og fra Ensjø. Faktisk ligger Ensjøbyen like nær Oslo sentrum som Frognerparken, med T-banen bruker du seks minutter til Stortinget. Velger du sykkel, er du på yrende Grünerløkka i løpet av fem minutter. Eller kanskje du tar bena fatt, og er midt inne i den gamle, trivelige trehusbebyggelsen på Kampen i løpet av bare noen få minutter?

Trenger ikke bil

Det er ganske paradoksalt når vi snakker om Ensjø, men velger du å flytte hit, trenger du ikke bil. Ensjøbyen har et av de beste kollektivtilbudene i Oslo. Med T-banestasjonens 4 linjer reiser du raskt til andre steder i byen, og i løpet av noen få minutter er du på Oslo S.

- Ensjøbyen har mer enn 6000 nye leiligheter.

Dessuten har du kort gåavstand til mange av byens bussruter, her er det lett å komme seg til og fra jobb. Innen selve Ensjøbyen er det dessuten planlagt seks kilometer med bilfrie tur- og sykkelstier.

Sentrale Ensjø Torg

Ensjøbyen har mer enn 6000 nye leiligheter. Når hele området står ferdig i 2025, vil det være cirka 150 forretninger, 40 grøntområder, tilfredsstillende dekning av barnehage- og skoleplasser og et torg som vil bli et levende sentrum på Ensjø. På den ene siden av torget skal det bygges et senter med boliger og butikker, mens det er planlagt et næringsbygg med restauranter, kino og teatersaler på den andre siden. Det området som er satt av for Ensjø sentrum, er på omtrent 40 mål.

Grønt og bærekraftig

Det som kalles Ensjømodellen setter høye krav til kvaliteten på utearealer. Det innebærer selvsagt å satse grønt og bærekraftig. Blant annet skal gamle Hovinbekken hentes opp av bakken og legges i et sildrende vannspeil langs Gladengveien, så at Ensjøbyen kan kalle seg den miljøvennlige bydelen er det virkelig ingen tvil om.

Verdistigning på sikt

Ensjøbyen er det siste store området som kan bygges ut nær Oslo sentrum. Nettopp fordi den sentrumsnære beliggenheten er unik, er politikere og utbyggere opptatt av å skape et godt bomiljø. Området blir ofte sammenliknet med Södermalm i Stockholm, et attraktivt område i den byen.

- Oslo vokser så det knaker, og er en av byene med raskest vekst i Europa.

Erfaringer fra andre europeiske storbyer viser at slike områder har en kraftig verdistigning på sikt. Ved å kombinere boliger med næringsliv får man en levende bydel og revitalisering av områder som har vært en del av byen i langt over hundre år.

Vokser så det knaker

Oslo vokser så det knaker, og er en av byene med raskest vekst i Europa. Det er populært å bosette seg sentrumsnært; å kunne spasere ned til T-banen og være på jobben i løpet av noen minutter gir beboerne verdifull tid som kan brukes sammen med venner og familie. Fortettingen av byen skjer rundt knutepunkter med gode kommunikasjonsmuligheter, slik det gjøres på Ensjø. I løpet av bare ti år med planlegging og byutvikling har Ensjøbyen blitt en levende og attraktiv bydel med nærhet til alt, uansett om du liker byliv, sjøliv eller en deilig tur i det grønne.

FAKTA

• Cirka 1550 leiligheter er ferdigstilt i Ensjøbyen per 1. mars 2015. I tillegg er cirka 450 leiligheter under bygging. Dettte innebærer at totalt 2000 leiligheter er ferdigstilt/under produksjon. Totalt vil det bli cirka 6000 leiligheter i nye Ensjøbyen.

• Oppgradert Ensjø T-banestasjon ble ferdigstilt sommeren 2014. Kollektivbetjeningen vil i hovedsak kunne skje via T-banestasjonene Ensjø, Helsfyr og Hasle. Sentrumsrettede og tverrgående bussforbindelser supplerer dette T-banetilbudet svært godt.

• Nye skoler er allerede åpnet i området, og det planlegges flere skoleplasser. I februar 2012 åpnet Frydenberg ungdomsskole med 430 elever. Februar 2012 åpnet Fyrstikkalleen Videregående skole. Ny grunnskole står ferdig på teglverkstomta på Hasle i 2016.

• Ni barnehager er vedtatt bygget i forbindelse med utbyggingen. Av disse er tre nå i full drift. Det vil også bli etablert barnehage med fire avdelinger i Gladengveien, og tre barnehager med totalt tolv avdelinger i Tiedemannsbyen.

• Valle Hovin skøyte- og konsertarena. Riksanlegget for Tennis på Hasle. Vålerengas nye Valhall. Tøyenbadet. Botanisk hage og Naturhistorisk museum i Tøyenparken. Jordal Amfi og idrettspark. Kampen og Vålerenga. Alt dette er innen kort gåavstand!

• Det blir flere nye parker på Ensjø i forbindelse med utbyggingen: Tiedemannsparken, Vestre Parkdrag, Østre Parkdrag, Teglverksparken og Stålverksparken er de viktigste.

• Nærheten til sentrum er fantastisk. Her trenger du ikke bil. Fire T-banelinjer bringer deg raskt til andre steder i byen. Du bruker kun seks minutter med T-banen til Stortinget. Du sykler til sydende Grünerløkka på fem minutter.

• Når hele området står ferdig i 2025, vil det i tillegg til 6000 leiligheter være cirka 150 forretninger, 40 grøntområder og et torg på 40 mål, som blir et levende sentrum på Ensjø.