Oslo Areal overtok det gamle Shellbygget i Pilestredet 33 i 2014. Da hadde det fungert som kontorlokaler for Oslo Kemnerkontor i en årrekke, men bygget fra 1960-tallet hadde ikke de kvalitetene et moderne kontorbygg skal ha i dag. Derfor ble det besluttet å gjøre noe nytt.

– Allerede før vi kjøpte eiendommen visste vi at det var en rekke bygningsmessige utfordringer knyttet til å videreutvikle eller bygge om. Fasaden hadde et veldig lukket preg, og det ville gjøre det vanskelig å skape åpenhet og aktivitet på gatenivå, noe vi gjerne vil få til. Derfor ble det som hovedalternativ besluttet å rive hele bygget og bygge nytt, sier Kjetil Krutnes, viseadministrerende direktør i Oslo Areal.

Et levende byrom

Pilestredet 33 ligger i en del av Oslo hvor mange mennesker passerer hele tiden. Det er mange kontorarbeidsplasser i nærheten, Høgskolen i Oslo Akershus er nærmeste nabo, det er flere hoteller i området, og ikke minst er det mange som bruker Pilestredet på sin vei fra Bislet til sentrum.

– Det er nesten ingenting her som gir stoppeffekt, folk bare haster forbi på fortauet. Det ønsker vi å forandre, sier Jorun Grøntveit, prosjekt- og utviklingsdirektør i Oslo Areal.

– Vi brenner etter å skape liv og aktivitet her. Derfor vil vi sørge for at nye Pilestredet 33 bidrar til å skape et levende byrom. Trafikken er her allerede, og vi vil skape attraksjoner som gjør at folk stopper, fortsetter Grøntveit, og Kjetil Krutnes tilføyer:

– I det nye bygget er det satt av cirka 2 000 kvadratmeter på bakkeplan til det vi kaller publikumsrettede aktiviteter. Vi ønsker å etablere et bakeri hvor du kan få frokost om morgenen og pizza om kvelden, vegg i vegg vil vi gjerne ha et mikrobryggeri. I tillegg satser vi på å få inn handelsvirksomheter som blomsterbutikk og frisør. Slike tilbud gir stoppeffekt og gjør byen til et hyggelig sted å være, og det trenger denne delen av byen.

 

FØR: Slik ser Pilestredet 33 ut per dags dato. Foto: Oslo Areal AS


 

Tidsriktige lokaler

Den totale høyden på bygget blir den samme som tidligere, til tross for færre etasjer. Årsaken er at det blir mye høyere under taket i samtlige etasjer.

– Oslo Areal er opptatt av bærekraftig byutvikling, og legger vekt på å oppføre et miljøriktig og fremtidsrettet bygg med Energiklasse A og BREEAM-NOR Excellent. Det krever plasskrevende tekniske installasjoner, og er en medvirkende årsak til de økte takhøydene, forklarer Grøntveit.

– Leietakerne vil merke de økte takhøydene, lokalene blir luftige med store vindusflater, slik at alle arbeidsplassene får godt utsyn og en følelse av frihet. Man skal heller ikke så mange etasjer opp i bygget før utsikten over Oslo er storslagen. Sammen med arkitekten har vi funnet et fasadeuttrykk som er moderne og vil stå seg over tid, sier Krutnes.

– Kontorbygget får et bruttoareal på cirka 17 000 kvadratmeter, og vil ha plass til oppimot 1 000 arbeidsplasser når det står ferdig. Med kort vei til Nationaltheatret stasjon, trikken som stopper rett ved og et anlegg tilrettelagt med sykkelparkering og garderober, er det suverene kommunikasjonsmuligheter for de ansatte.

– Det er ikke så mange prosjekter med slike kvaliteter i sentrum av byen vår, så vi gleder oss virkelig til det nye bygget etter planen står klart i 2020, sier Kjetil Krutnes avslutningsvis.