Da det gamle Nordlandsbryggeriet i Bodø ble bygget på slutten av 1800-tallet, lå det landlig til på en høyde noen hundre meter fra Bodø sentrum. Etterhvert som årene gikk og Bodø vokste ble det bygget boliger helt inntil bryggeriet, slik at industrieiendommen etterhvert ble liggende midt i et boligområde. Produksjonen ved bryggeriet opphørte i 2006, og i mange år huset bygningene andre virksomheter, men nå bygges det boliger i det gamle bryggerikvartalet.

- Dette er et prosjekt vi har i samarbeid med Barlindhaug Eiendom, og hvor vi startet med omregulering til boliger i 2013. Det er snakk om to bygg med leiligheter og vi har gitt det navnet Bryggerikvartalet Living+, siden det består av en del fellesfunksjoner som treningsrom, spaavdeling og en takterrasse som alle kan benytte. I begrepet Living+ inngår også gjesterom som kan brukes for de som får gjester de ikke har plass til i egen leilighet, og det blir også selskapslokaler som beboerne kan booke, sier Lars Henrik Lauritzen som er salgs- og markedssjef i Corponor.

To byggetrinn

Totalt skal det bygges 142 leiligheter fordelt på to byggetrinn. Salget av leilighetene i byggetrinn 1 startet i juni og her er det solgt 50 av totalt 58 leiligheter. En del av det gamle bryggeriet er vernet, men bortsett fra denne delen skal resten av den gamle bygningsmassen rives, og det startet de med i oktober. Grunnarbeidene starter i januar og hvis alt går etter planen kan de første beboerne flytte inn sommeren 2017.

- Salget av de 84 leilighetene i trinn 2 begynte vi å selge i november og der er det også solgt 50 leiligheter, så interessen rundt dette prosjektet er stort, forteller Lauritzen.

Mye av byggingen på de to byggetrinnene vil foregå parallelt, så leilighetene i trinn 2 vil bli ferdige til innflytting ved årsskiftet 2017/18.

Historisk identitet

Utbyggerne har vært opptatt av å bevare litt av den historiske identiteten, for selv om selve bryggeriet har flyttet fra byen, er de stolte av Nordlandsbryggeriet i Bodø. For i tillegg til å lage Nordlandspils er var det nemlig Nordlandsbryggeriets bryggerisjef som oppfant Eventyrbrusen i 1955. Den eldste delen av bryggeriet var dessuten en av få bygninger som fortsatt sto etter bombingen under krigen og er et kjent landemerke i Bodø. Derfor er det vernet.

- Dette bygget er med å gi kvartalet identitet. Foreløpig er vi på idéstadiet om hva vi skal fylle det med, men vi ser for oss at vi kanskje kan fylle det med noe historisk virksomhet, eller at det vil tiltrekke seg virksomhet fra de kreative miljøene, sier Lauritzen, og avslutter:

- Vi syns at arkitekten har gjort en veldig god jobb og at prosjektet glir godt inn i småhusbebyggelsen rundt. Det er satt av god plass til utearealer så det blir nesten 2000 kvadratmeter med nytt byrom her. Vi ser frem imot å gjennomføre prosjektet og ønske de nye beboerne velkommen.