Axer Eiendom kjøpte tomten til Sentrumshagen i Jessheim av en mindre eiendomsutvikler, som hadde gjort jobben med å kjøpe opp fem eneboliger i samme område.

– Prosjektet var skissert annerledes da vi kom over det, med to massive blokker. Vi satt av mye tid på å utforme det annerledes, sier forretningsutviklingssjef Geir Stang Hauge i Axer Eiendom.

Blant annet åpnet de prosjektet mot sør og vest, så flest mulig beboere får best mulig sol- og lysforhold.

– Byggene ble også utformet mer spennende arkitektonisk. Blant annet er bygget buet mot Ringvegen for å gi adkomsten til Jessheim særpreg, forteller Hauge.

Vil skape et miljø blant beboerne

Sentrumshagen er dekomponert i tre bygninger. En stor langstrakt hovedbygning i øst mot fylkesveien for å skjerme de indre gårdsrommene for støy, og to andre satellitter mot vest som slipper inn lyset. De to satellittene trappes ned mot syd, for å ta hensyn til kirken og annen lavere bebyggelse.

– For at beboerne skal få en mulighet til å bli kjent med hverandre, og oppleve tilhørighet til gårdsrommet, skjer all atkomst gjennom hagen, sier faglig leder Thorvald Bernhardt i Partner KB Arkitekter.  

Oppgangene, trappene og heiskjernen er på baksiden av bygget mot nordøst. I prinsippet får man da to gjennomgående leiligheter, der den ene er ensidig, men mot vest.

– Mange leiligheter i dag har kjøkken innerst i stuen, så lyset kommer inn fra stuen. Vi har sørget for at kjøkkenet får direkte dagslys ved å tegne en åpen kjøkken- og stueløsning, sier Bernhardt.

Fresh samtidsarkitektur

– Stilen på bygget er en klassisk måte å bygge på, sier Bernhardt.

I en moderne stil med store glassflater og balkonger, vil leilighetene oppleves som lyse og luftige. Hovedvolumet er kledd med hvite fasadeplater, rytmisk oppdelt med flater av farget puss, mens det er brukt treverk mot sokkelen, for å gi beboerne en lunere og varmere følelse når de er utendørs.

– Generelt er materialvalget bærekraftig for å passe inn i beboernes travle hverdag uten mye tid å avse til vedlikehold, sier Bernhardt.

Sentrumshagen har en god blanding av store og små leiligheter, noe som vil gi en variasjon på menneskene som flytter inn. Så langt er 69 av til sammen 138 leiligheter solgt. Innflytting forventes å bli høsten 2018.

– Så langt synes jeg vi har lykkes. Vi er fornøyd med utnyttelsen av tomten og bygget, og variasjonen og kvaliteten på leilighetene og hagen, sier Bernhardt.