Det er en stor politisk vilje til å få til ting i Sandnes. Den politiske ledelsen og administrasjonen tar virkelig grep og gjennomfører ting på en imponerende måte, sier Ivar Gundersen som er administrerende direktør i Det Stavangerske Investeringsselskap AS.

Sandnes kommune og Sandnes indre havn gikk sammen om å omregulere området hvor Havnespeilet ligger, og satt i gang utbygging av infrastrukturen der det tidligere var et havneområde. Lengst sør i Havneparken skal det være næringsbygg, mens det blir kombinasjonsbygg som både skal inneholde boliger og næringsarealer lenger nord.

- Vi får en helt ny bydel, og det blir veldig flott. Det bygges ut rundt et lite havnebasseng med kulturhuset på den andre siden. Dette blir på en måte vår Aker Brygge, og som i så mange andre byer transformeres nå havneområdet slik at det kommer til å fremstå som en ny og levende bydel når det er ferdig, fortsetter Gundersen.

Først ut

Havnespeilet var det første bygget som ble bygget i Havneparken. Det 6 200 kvadratmeter store bygget, som ligger helt ytterst på kaikanten, sto innflyttingsklart for et år siden. I dag er 90 prosent allerede utleid og huser leietakere som Sandnes Sparebank, droneselskapet Nordic Unmanned og restauranten Mondo:

- De har virkelig fått det til på restauranten. Den åpnet 1. juni og allerede nå har den blitt så populær at folk reiser ens ærend fra Stavanger for å besøke den. Den ligger også veldig flott til med uterestauranten som er plassert helt ut mot sjøen. Når været slår til er det gode solforhold og da kan man sitte her med solen i ansiktet og vinden i ryggen, smiler Gundersen.

Havnespeilet er det første bygget i Sandnes som er bygd etter passivhusstandarden, noe som gir hyggelige energikostnader og godt inneklima. Som nærmeste nabo kommer det nye rådhuset. Der blir det byggestart i løpet av året. Totalt er det 150 000 kvadratmeter sentrumsareal som nå blir frigjort til butikker, spisesteder, kontorer og boliger.

 

Havnespeilet

PASSIVHUS: Havnespeilet er det første bygget i Sandnes som er bygd etter passivhusstandarden. Foto: Havnespeilet AS


 

I og rundt Havneparken vil det bli omlegging av hovedvei, nye underganger, bilfrie gater og underjordiske parkeringsanlegg. Området skal preges av grønne allmenninger og små parker, torg, havnepromenade og brygger, folkebad og bystrand. Den nye hovedgaten som skal gå gjennom Havneparken vil fungere som handlegate og arkade med restauranter, kafeer og uteservering.

- Dette blir en bydel med veldig sentral beliggenhet. Skal du med toget tar det for eksempel bare tre minutter å gå til togstasjonen, sier Gundersen.

Vekstområde

I 2013 passerte Sandnes, med sine 70 000 innbyggere, Tromsø og ble Norges syvende største by. Samme år var det bare Oslo, Bergen og Trondheim som vokste mer i absolutte tall, mens Sandnes i prosent vokste mer enn dobbelt så mye som de andre byene.

- Sandnes er den byen i Norge som vokser raskest, og i norsk sammenheng er den i ferd med å bli en ganske stor by. Den er også stor i areal, noe som gjør at det er plass til vekst, og i de senere årene er det bygd ut mange nye og flotte områder her, forteller Gundersen.

Sandnes ligger også sentralt plassert med gode kommunikasjoner. Toget til Stavanger tar ti minutter, og skal du ut og fly tar kjøreturen til Sola flyplass bare i underkant av et kvarter. Den første delen av den nye kollektivløsningen, som heter Bussveien, skal stå ferdig i 2021, og da vil kollektivtilbudet mellom Sandnes, Forus og Stavanger bli
betydelig forbedret.

- Det er mange ting som peker mot at det fortsatt vil bli vekst i Sandnes, avslutter Gundersen.