- Skanska satte spaden i jorden i begynnelsen av november, sier Birgitte Aas Gaarder som er prosjektsjef i HAV Eiendom.

- En stort mer sentral plassering er det nesten ikke mulig å finne i Oslo. Tomten vi bygger ut ligger mellom Deloittebygget i Barcode og Paulsenkaia hvor det nye Munchmuseet er under oppføring.

Kvartalet skal bygges ut med 54 leiligheter som Skanska skal utvikle og selge, i tillegg vil bygget inneholde et hotell med 250 rom som skal driftes av Choice.

Krevende grunnarbeider

- Alt som gjøres av byggeprosjekter i Bjørvika er krevende, og hos oss er det mye annen aktivitet på to av sidene på byggetomten, derfor er blant annet logistikken ganske utfordrende og noe vi må ha fokus på for å få god flyt i prosjektet, forklarer Aas Gaarder.

Grunnarbeidene har nettopp begynt og i Bjørvika byr grunnforholdene på utfordringer siden arealet stort sett består av utfyllinger. I grunnen finnes det blant annet rester av sagflis fra Akerselva fra den gangen det var mye trelastvirksomhet langs elva:

- Gjennom tiden har det også blitt fylt opp en rekke ulike masser, noe av det må vi fjerne og foreløpig vet vi ikke helt hva vi finner. Forøvrig skjer selve fundamenteringen med pæler ned til grunnfjellet.

Grunnarbeidene vil ta cirka ett år, da først vil bygget begynne å reise seg og bli synlig over bakken.

Vil skape aktivitet

Bygget får to etasjer under bakken og ni etasjer over. På bakkeplan blir det utadrettet virksomhet med bevertning, i andre etasje blir det konferansesenter i tilknytning til hotellet.

- Bygget blir liggende inntil Oslos mest travle bussholdeplass. Det er med på å skape veldig høy aktivitet, derfor leter vi etter de riktige leietakerne som utfyller og skaper liv i førsteetasjene. Derfor vil også hotellet legge utadrettede servicefunksjoner som restaurant og bevertning i den nederste etasjen, sier Aas Gaarder.

Skanska utvikler boligene

- Det er Skanska entreprenør som skal bygge både boligene og hotellet, mens det er Skanska eiendomsutvikling som er byggherre for boligene. Vi står for alle forberedelser før salgsstart og har også ansvaret for overleveringen til kundene når bygget står ferdig sommeren 2019, sier Helen Gåsvik som er regiondirektør i Skanska og ansvarlig for bolig Østland.

Hotellet blir Choice

Nordic Choice Hotels har signert leieavtale med HAV Eiendom og ser frem til å åpne et flunkende nytt hotell med en fantastisk beliggenhet.

- Det er drømmen for enhver hotelloperatør å drive et spektakulært fullservicehotell midt i hovedstadens mest spennende bydel. Clarionhotellet får en fantastisk beliggenhet i krysningspunktet mellom business, kultur og transport. Og i tråd med Clarion sitt konsept, er ambisjonen å bli Bjørvikas mest pulserende møteplass, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

Boligutvikleren Skanska ser også frem til å få hotellet som nærmeste nabo til leilighetene:

- Vi har lyst til å se hvilke muligheter som vi kan utnytte som følge av at dette er et kombinasjonsbygg med både boliger, næring og hotell, sier Helen Gåsvik.

- Hvordan dette samarbeidet kan utvikles vet vi ikke ennå, men det vil absolutt være aktuelt for beboerne å benytte seg av hotellets tjenester. Blant annet skal hotellet satse sterkt på restaurantutbudet og det, sammen med andre gode servicetilbud, vil nok være til stor glede for naboene, fortsetter hun.

De siste brikkene faller på plass

HAV Eiendom er svært fornøyd med å få Skanska på laget, både som en erfaren entreprenør i Bjørvika, og som boligutvikler.

- Vi ser frem til samarbeidet, og til det nye hotellet og boligene står klare i 2019. Denne tomten utgjør den siste tomten med direkte naboskap til Operaen, og vil sammen med Deichmanaksen, med bibliotek, studentboliger og kontor, og Munchområdet, utgjøre en helhetlig og etterlengtet ferdigstillelse av denne svært sentrale delen av Bjørvika og Operaens omgivelser, sa daværende administrerende direktør i HAV Eiendom, Eva Hagen da kontraktene med Skanska og Choice ble signert.

Investeringsrammen på det nye bygget er cirka en halv milliard kroner.