Sci-Fi-byene er fylt av blinkende reklame-hologrammer og flyvende biler, luften er tung å puste i, og ressurser som vi i dag tar som en selvfølge er mangelvare. Slik ønsker vi ikke at fremtiden skal bli. Med bruk av smartby-utvikling vil fremtidens byer bli levende og bedre tilrettelagt for innbyggerne.

Byer som ingen vil bo i

Sci-fi-byene i Hollywood er underholdning og urealistisk fiksjon, men filmene er faktisk ikke altfor langt unna virkeligheten. Kina har store utfordringer når det gjelder urbanisering, og har gjennom flere tiår forsøkt å regulere og begrense størrelsene på byene. I 2015 la regjeringen en plan om å bygge megabyer som skal kunne fungere for 130 millioner mennesker, og ambisjonen var lagt til 19 slike byer. De skal være en del av Kinas urbanisering, samt økonomiske utviklingsstrategi.

Dette har resulterte i det såkalte spøkelsesby-fenomenet fra Kina. Over tolv megabyer står nesten tomme for mennesker, med store skyskrapere, og med arkitektur omringet av øde landskap får en plutselig tankene tilbake til sci-fi-filmene. Disse byene inneholder alt vi i den vestlige verden snakker om at byene våre bør ha. Infrastrukturen er på plass, renovasjonssystemet går under bakken, avanserte transportsystem og digitale løsninger er lagt til rette for å optimalisere hverdagen. Likevel vil ingen bo der. Hva gikk galt?

Demokratisk byutvikling og innbyggerinvolvering

Involvering av innbyggere er noe vi vet er viktig, for å få til et samfunn der mennesker trives. Samarbeid mellom næringsliv, det offentlige og innbyggerne er essensen i mange av utfordringene Kina har hatt. Manglende demokratisk byutvikling er et faktum.

Ved å sikre involvering, samt skape en dynamikk mellom behov og etterspørsel, vet vi om mange bydeler og byer som har lykkes. Næringslivs-eiere bor i byene og skaper liv i gatene gjennom et godt tilbud av restauranter, butikker, sosiale tilbud og andre tjenester. Men jobben er kontinuerlig og krever en evolusjonær tilnærming med stadig inkrementell forbedring og lærende byer. Alt dette i riktig takt, vil sikre en mer bærekraftig byutvikling med fornøyde innbyggere.

Bærekraftige byer

Smarte byer kan være et verktøy i å få til koblingen av etterspørselen og behovene. Dette gjøres gjennom sensorer som kontinuerlig samler inn informasjon om bevegelse, vær, kjøp og det du måtte tenke deg. Denne informasjonen er deretter koblet opp mot dine behov,  uansett hvor du måtte være, om du ønsker det. Det ligger ufattelige muligheter i dataene, og de kan gi stor nytteverdi for byene helt ned på innbyggernivå.

Gjennom maskinlæring og kunstig intelligens vil algoritmene utgjøre en betydelig forskjell i vårt daglige liv. Det er menneskene og algoritmene som utvikler det som bestemmer retningen på hvilken intelligens byene vil få, og hvordan det vil styre menneskene i en by. Alt basert på hva innbyggerne selv vil. Det skaper bærekraftige og levende byer.

PROFIL

  • Stina Birkeland er Direktør for Forretningsutvikling i teknologiselskapet Sopra Steria og har ledet SmartCity-utviklingen der.
  • I tillegg har hun etablert den første faggruppen i Norge for Smarte byer i Dataforeningen.
  • Gjennom hennes engasjement har hun initiert en årlig kåring for årets Smartby-løsning, som går til selskaper som har bidratt med innovative verdidrivende tjenester for å skape smarte byer.
  • Stina er teknologientusiast, futurist, en aktiv skribent innenfor ulike tema og en samfunnsdebattant.