- På HasleLinje får vi en helt ny bydel med masse aktivitet og liv. Tidligere var det 500 arbeidsplasser her. Når vi er ferdige vil det være 6000 arbeidsplasser og nesten 800 boliger her, sier Jørgen Christoffer Flaa.

Han representerer Höegh Eiendom og er daglig leder i HasleLinje. Området ligger midt mellom de tre T-banestasjonene på Hasle, Løren og Økern.

Det skal bygges både boliger, næringslokaler og handelslokaler i – og på hver side av – Vinmonopolets gamle produksjonslokaler fra 1932.

– Nettopp samspillet mellom næring, handel og bolig har vært viktig både for å trekke leietakere til næringslokalene, men også for de som skal bo her. Vi ønsker å skape en levende bydel, og da trenger vi aktivitet også etter at kontortiden er slutt. Det kommer vi til å få i dette området, sier Flaa.

84 år gammelt

Det gamle Vinmonopol-bygget vil bli sentrum for den nye bydelen. Bygget ble oppført som Nordens største bygg i 1932 – beregnet for produksjon av brennevin.

Bygget regnes som en nyklassisistisk perle og er et viktig bygg i norsk arkitekthistorie. Når bygget er ferdig restaurert og utviklet vil det bli cirka 240 leiligheter i de øverste etasjene. I første etasje blir det butikker, bakeri, apotek og serveringssteder.

Det historiske bygget er vernet av Byantikvaren i Oslo. Det har gitt utviklerne noen ekstra utfordringer.

- Vi har etter flere års arbeid funnet frem til en løsning i samarbeid med Plan- og Bygningsetaten og Byantikvaren, og har fått med oss Profier på eiersiden i dette prosjektet, sier Flaa.

Krydderhagen

På den ene siden av det historiske Vinmonopol-bygget vil det bli bygget i overkant av 500 leiligheter i frodige og fine parkomgivelser. Krydderhagen er navnet på den nye hagebyen.

Det første av totalt fem byggetrinnet sto klart i sommer, sammen med den nye parken. Fjerde byggetrinn ble lagt ut i august.

– Salget har gått veldig bra. Vi solgte 75 leiligheter på bare én uke, sier Espen Friis Jørgensen, prosjektleder i AF Gruppen.

Det aller siste byggetrinnet – med 140 leiligheter – legges ut for salg i desember. Hele boligområdet er planlagt at skal være ferdig utviklet og innflyttet i løpet av 2020.

Næringsbygg

På den andre siden av Vinmonopol-bygget blir det næringsbygg med plass til 6000 arbeidsplasser. De tre første næringsbyggene er allerede ferdige.

Aller, Bymiljøetaten i Oslo, COWI og Blue Water Shipping har allerede flyttet inn. Det nye hovedkontoret til Securitas er også under oppføring, og når dette står klart i begynnelsen av 2018, er rundt 50 prosent av næringsbyggene på tomten ferdigstilt.

I tillegg til å være attraktivt på grunn av at det blir en levende bydel, har også prosjektet god beliggenhet. Det er faktisk kortere avstand fra HasleLinje til Oslo S, enn det er fra Majorstua til Oslo S

Med T-banen tar det bare ti minutter til Jernbanetorget og 15 minutter til Majorstuen.

- Mobilitet er viktig både for de som skal jobbe og for de som skal bo her. Lørentunnelen sto ferdig i 2014 og vi har også fått en egen avkjøring fra Ring 3 og inn til vårt område. Det gjør det enkelt å komme hit med bil også. Men du trenger ikke bil, for vi har Norges største bildelingsordning med 27 biler fra Hertz. Til våren kommer det også bysykkelstativ med 40 sykler, så valgmulighetene er mange, sier Jørgen Christoffer Flaa, daglig leder i HasleLinje.

Höegh Eiendom, AF Gruppen og Profier er alle med på eiersiden i stedsutviklingsprosjektet.