Fakta

Oppdragsgiver: Kulturdepartementet
Bruker: Nasjonalmuseet
Brutto bygningsareal: cirka 54.600 kvm
Byggestart / Ferdigstilling: 2014/2019
Status: Byggefase
Kostnadsramme: 5,7 mrd. kr (01.07.2016)

Kilde: Statsbygg

Nasjonalmuseet består av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Nasjonalmuseet - Arkitektur og Kunstindustrimuseet. Mens Nasjonalmuseet - Arkitektur fortsatt skal være på Bankplassen, skal de tre andre museene samles under samme tak i det nye museumsbygget. 

- Byggestart på selve tomta var i mars 2014, og siden den gang har vi stort sett holdt på med grunnarbeider og fundamentering. Etter jul starter vi selve produksjonsfasen og i løpet av neste år vil folk se at råbygget reiser seg. Planlagt overlevering til Nasjonalmuseet er i 2019, og åpningen blir i løpet av 2020, forteller Birgitte Bye. Hun arbeider i Statsbygg som kommunikasjonsleder for det nye Nasjonalmuseet.

Bli kjent med prosjektet

Prosjektet har en kostnadsramme på 5,7 milliarder kroner og blir det største kulturbygget i Norden når det står ferdig. Museet får 13 000 kvadratmeter med utstillingsarealer, det er dobbelt så mye areal som Nasjonalmuseet har i dag. Det er den tyske arkitekten Klaus Schuwerk som har tegnet museet. Han er svært opptatt av å benytte gode materialer og at bygget skal få en norsk identitet, derfor benyttes det blant annet Oppdalskifer på fasaden.

- I desember setter vi opp en liten del av fasadeveggen nede ved byggegjerdet ved siden av Kaffebrenneriet slik at forbipasserende og interesserte kan se hvordan fasaden blir. Vi setter også inn et vindu slik at man kan se inn og følge med på hva som skjer på selve byggeplassen. De som er ekstra interesserte kan også besøke utstillingen som vi har på informasjonssenteret Mellomstasjonen i bygningen ved siden av Nobels Fredssenter. Der kan de bli bedre kjent med planene og følge med på utviklingen av byggeprosjektet. Vi har laget en stor modell av hele bygget, vi viser materialprøver og hvis du går opp i tredjeetasje får du også en flott utsikt utover hele byggeplassen, sier Bye. 


Foto: MIR/Statsbygg  Nytt museum: Slik vil det nye Nasjonalmuseet se ut.

Innenfor budsjett og kostnadsrammer

Siden grunnarbeidene har gått etter planen og de fleste arbeidene allerede er kontrahert er det all grunn til å tro at prosjektet vil være ferdig til fastsatt tid og innenfor de fastsatte økonomiske rammene. Det er mange ting ved bygget som krever skreddersøm:

- Det er for eksempel ingen som har bygd noe som ligner på den store alabasthallen hvor det skal være skiftende utstillinger, og som er helt på toppen av bygget. Med sine 3 200 kvadratmeter og en utvendig høyde på over ni meter, er dette en av verdens største utstillingshaller. Så hele prosjektet er helt spesielt, og Statsbygg ser frem til å gjennomføre det på en god måte, sier kommunikasjonslederen.   

Størrelsen, lokaliseringen og den samlede funksjonaliteten i det nye bygget vil skape en helt unik arena for kunsten og publikum når bygget åpner dørene i 2020. Bygget vil helt sikkert også bidra til å styrke Oslos posisjon som kulturby.