Helt siden middelalderen har Bjørvika fungert som et sentralt havneområde som bidro til Oslos utvikling som en industriby. For litt over 100 år siden etablerte Hans Arnt Hartvig Paulsen, som også ble kalt «Køla-Pålsen», sin kullforretning på kaia ved Akerselvas utløp, rett ved Operaen. Dette er bakgrunnen for at kaia som Munchmuseet bygges på heter Paulsenkaia. På samme kaia  skal nå boligprosjektet Munch Brygge bygges av Stor-Oslo Eiendom. 

- Vi er stolte og ydmyke over å ha tatt  den betydningsfulle oppgaven det er å utvikle denne eiendommen som er blant  Oslos viktigste. For å sikre at både det estetiske og det kvalitetsmessige blir best mulig har vi engasjert Lund + Slaatto Arkitekter. De er helt i toppskiktet og blant de aller beste arkitektene vi har i Norge i dag, sier Geir Johnsen som er prosjektansvarlig for Munch Brygge og partner i Stor-Oslo Eiendom.

Fasadene på Munch Brygge skiller seg ut fra mye av det man finner i  norsk samtidsarkitektur for leilighetsbygg. Det er tatt et  tydelige arkitektoniske grep som vil bli en kontrast til de ellers så anonyme fargene som bebyggelsen i Bjørvika domineres av, for her er det valgt en varm og glødende fasade av teglstein. De fire byggene, som blir delt av et skråstilt gatetun, er dessuten vinklet slik at nesten alle leilighetene får en unik utsiktssituasjon.

- Rådet for byarkitektur har vurdert Munch Brygge og uttalt at prosjektet er meget gjennomarbeidet med høye ambisjoner og sterke form- og materialmessige kvaliteter, kan Johnsen fortelle.  

Et levende område

Tre av de aller viktigste kulturinstitusjonene i Norge ligger i nabolaget til Munch Brygge. Operaen har for lengst funnet sin plass her, mens både det nye Munchmuseet og det nye Deichmanske Hovedbiblioteket er under oppføring og blir ferdigstilt samtidig med Munch Brygge våren 2019.

- Det er en stor fordel for alle at   kulturbyggene og Munch Brygge ferdigstilles  omtrent samtidig og ubehaget ved å flytte inn i et område som er under transformasjon  begrenses til noe ferdigstillelse av allmenninger og fortau. . På det tidspunktet når innflyttingen skjer er det meste av Bjørvika vest for Stasjonsallmenningen ferdig bygget, sier Johnsen.

I tillegg til alle kulturtilbudene i området skal det også bli butikker, kafeer og restauranter på Munch Brygge. Det blir en tydelig urban kontekst hvor tilbud og tilgang for allmenheten er til stede på bygulvet, mens felles takterrasser er forbeholdt beboerne. Det er også tenkt på familier med små barn og bydelen vil bygge en to-avdelingers barnehage i prosjektet. Og rett over den nye Odas Bro vil det bli opparbeidet en flott sandstrand med bademuligheter for hele byens befolkning.   

Norges beste kollektivtilbud?

De som flytter inn på Munch Brygge kan selvfølgelig kjøpe en av de 60 parkeringsplassene i prosjektet, men de fleste kan nok klare seg godt uten bil med denne beliggenheten:

- Buss, trikk og bysykkelstativ ligger bare noen skritt unna. Det er også gangavstand til Norges beste kollektivknutepunkt på Oslo S, og skal du til Gardermoen så er det kun en kort spasertur over til  Flytoget med trillekofferten din.

Livsfrisen

Kunst i det offentlige rom er viktig for utvikler Stor-Oslo Eiendom. For femte gang har selskapet engasjert kunstnerparret Gilles & Cecilie til å bidra med en kunstnerisk utsmykning i byggeprosjektene sine. På Munch Brygge  har kunstnerparet så langt  dekoreret byggegjerdet langs Akerselva med motiv  inspirert av Edvard Munchs arbeider.

Formidabel interesse

- Med Munch Brygge utvikler vi et veldig godt tilbud til de som vil bo sentralt og som liker å sosialisere. Prosjektet ligger i et svært attraktivt område hvor vi oppfører totalt 156 leiligheter. Det er  rift om disse leilighetene, -  flere enn 5 000 personer  har registrert seg i våre databaser for å motta informasjon om Munch Brygge. Det er formidabelt, og maken til interesse har jeg aldri sett på noe annet prosjekt jeg har vært ansvarlig for , sier Johnsen til slutt.