Tanken er å utvide oppholdsarealet i Bjørvika, og skape et helhetlig tilskudd til fjordbyen. I juli neste år åpner det store badeanlegget, som utgjør halvparten av et stort, nytt parkanlegg.

Geir Lynnebakken, daglig leder i Bjørvika Infrastruktur, er stolt og glad over utviklingen.

- Vi har bygget Akrobaten bro som er blitt et symbol på det moderne Oslo, er i ferd med å bygge park langs Akerselva og nå kommer neste gave til byen. Vi har havnepromenade gjennom Tjuvholmen, Aker brygge, Rådhusplassen og Akershusneset, og nå kommer også Bjørvika. Her  får vi en tre kilometer lang havnepromenade i sjøkanten, på mellom ti og tjue meters bredde. De første smakebitene er jo allerede ferdig, langs Langkaia frem mot operaen. Underveis på denne promenaden vil det nå altså også bli en ny destinasjon; et badested og et stort rekreasjonsområde for Oslos befolkning.

Ingeniørkunst på høyt nivå

Underleverandøren til Bjørvika Infrastruktur er AF Gruppen, som vant jobben med å utvikle parken. Oppdraget er en totalentreprise, de prosjekterer og bygger ut park både i sjø og på land. Lynnebakken skryter av jobben AF Gruppen har gjort.

- Selve flyteren i badeanlegget er en traust konstruksjon, men den har et ekstremt høyt nivå på de ingeniørmessige beregningene. Konstruksjonen er flytende, og veier 4600 tonn. Det kreves en enorm innsats for å sørge for at den flyter så høyt i vannet som man ønsker, og at den har riktig balanse. Det krever en veldig presisjon.

En attraksjon

Bjørn Lyngvær, prosjektdirektør i AF Gruppen forteller at dette oppdraget har vært et løft.

- Dette er et annerledes og veldig spennende prosjekt. I og med at det er en totalentreprise får entreprenør være med allerede i prosjekteringsfasen. Vi har utviklet konstruksjonen gjennom en kombinasjon av offshore- teknikk og nytenkning. De flytende betongkonstruksjonene brukt i offshore- industrien har vært en inspirasjon. Vi har brukt vår kompetanse til å finne den optimale inndelingen av badeparken, med riktig antall elementer.

AF Gruppen har brukt et snaut år på utviklingen og byggingen av badeanlegget.

- Vi prosjekterte badeanlegget i fjor høst. Det ble det bygget i Fredrikstad i vinter, slept inn til Oslo i sommer, og montert sammen i høst. Vi gjør den siste finishen på arbeidet utover vinteren og våren, og overeleverer sommeren 2015.

Badeanlegget vil være gratis å bruke, og vil for badegjester være et alternativ til Oslos mange øyer. Lyngvær omtaler anlegget som en attraksjon for området.

-Det flytende badeanlegget er, så vidt vi vet, det første i sitt slag i Norge, og arbeidet med den har vært bra både for motivasjonen og inspirasjonen i vår organisasjon.

Utviklingen i Bjørvika opptar Oslos befolkning, og dette prosjektet er ikke noe unntak.

- Det er også veldig morsomt med oppmerksomheten dette prosjektet har fått. Både bade- og parkanlegget har hatt en enorm interesse både i media og i befolkningen.

Lyngvær vil også gjerne skryte av sin underleverandør, og av sin oppdragsgiver.

- Dette har nok vært et prioritert prosjekt for rådgivende ingeniør, Dr Tech Olav Olsen, de har vært veldig dyktige. Dette har, på alle måter, vært en veldig bra samarbeid mellom alle aktører. Vi har vært et bra team, vi har alle dratt i samme retning, og det er jo den aller beste forutsetningen for å lykkes med å skape noe nytt og bra.

Utvikling av offentlige rom

Det ligger en utbyggingsavtale med Oslo Kommune i bunnen av utviklingen av hele Bjørvika.

De to grunneierne Hav Eiendom og Oslo S Utvikling er grunneierne, og de har dannet de to selskapene Bjørvika Utvikling, og Bjørvika Infrastruktur. Geir Lynnebakken, daglig leder i Bjørvika Infrastruktur og Utvikling, er ansvarlig for utviklingen av store deler av de offentlige rom i den nye bydelen.

- Bjørvika vil i seg selv får 20.000 arbeidsplasser og 5.000 boliger, det er like mange innbyggere som en norsk småby. En av våre mange oppgaver er å bygge havnepromenaden og sjøbadet på Sørenga. Det nye Sjøbadet vil åpne ytterst på Sørenga- utstikkeren og vil være en del av en stor park på 8,7 dekar, hvorav halvparten ligger i sjøen.

Området vil bestå av den flytende konstruksjonen som utgjør badeanlegget, med stupetårn,  et innvendig basseng med sjøvann, og gode muligheter for både lek og sport; anlegget har universell utforming og det vil bli tilrettelagt for femti meters svømmebaner.

- Det blir også et parkanlegg på land som åpner seg på enden av Sørenga, med utsikt over Hovedøya, med grøntarealer, gangstier, oppholdsarealer, og restauranter. Det vil bli en enkel adkomst mellom land og vann. Det vil med andre ord bli en bra konkurrent til Frognerbadet.