– Vi tar inn oppstartsselskaper som har som intensjon å gjøre en positiv forskjell ved bruk av ny teknologi, enten på miljøet eller samfunnet, sier Managing Partner i Katapult Accelerator, Haakon Brunell.

Å bygge hus

Hva legger dere i slagordet: "Build the world you want to live in"?

– Vi lever i en verden hvor det skjer veldig mye spennende. Dette gir tilgang til teknologi som utvikler seg i en hastighet som vi hittil ikke har sett maken til på tvers av alle fagfelt. I tillegg har det aldri vært så enkelt og rimelig å starte et eget selskap, sier Brunell.

– Men hvis vi ser kun på teknologien, er den bare et verktøy. Et verktøy, som for eksempel en hammer. Du kan bruke en hammer til å gjøre vondt mot noen, eller du kan bruke hammeren til å bygge hus. Vi fokuserer på de som skal bygge hus. De som bygger verden til et bedre sted for sine etterkommere. 

Vi må nå FNs bærekraftsmål innen 2030, og til nå ser vi rødt og gult på alle bærekraftsmål. Dette betyr at vi har gode forretningsmuligheter i de viktigste problemområdene, forklarer Brunell.

Et globalt perspektiv

Hvilke type selskaper tar dere inn i programmet?

– Typiske start-ups med teknologi som har eksponentielle muligheter. Vi ser etter forretningsmodeller med skalerbare mål. Vi har en akseptratio på 0.8 prosent for å komme inn i programmet, som gjør det sju ganger vanskeligere enn å komme inn hos oss enn på Harvard universitetet. (Referer til 5,7 prosent hos Harvard).

Katapult har valgt et globalt perspektiv og selskapene dukker opp fra alle verdenshjørner. Akseleratoren har plukket ut 35 selskaper fra 22 land til de tre programmene som har vært de siste 16 månedene.

Selskapene Katapult velger har alle sin egen, unike påvirkningskraft på omgivelsene. Blant annet finner vi det norske selskapet CHOOOSE i programmet, som er en plattform for såkalt «klimapositivitet». På vegne av bedrifter og privatpersoner kjøper og sletter de klimakvotene selskaper trenger for å slippe ut CO2, og slik kutter utslipp.

Farmforce, et annet norsk selskap, er opprettet for å hjelpe bønder i fremvoksende markeder til å få tilgang til formelle markeder, forbedre effektiviteten eller øke antall potensielle kjøpere. 

Vi finner også Shekab, et pakistansk selskap som tilbyr en samkjøringsplattform for kvinner som har en risikofylt reisevei til og fra jobb.

– En fellesnevner for alle disse selskapene er at de gir en positiv klima- og samfunnseffekt, sier Brunell.

”Er litt som fotball”

De siste årene har det vi sett en rekke selskaper av høy kvalitet i oppstartsmiljøet i Norge, hva nå, hvordan tenker dere globalt?

– Vi er et norsk oppstartsselskap selv, men vi har en global tilnærming til det vi driver med. Vi holder til i Oslo og det er et av få miljøer utenfor USA som har så stor global tilnærming som oss.

Det er litt som Champions League i fotball, mener Brunell.

– Du kan nå langt med spillere fra Midt-Norge, men det hjelper å hente inn spillere utenifra hvis man virkelig skal bli best.  Vi tenker globalt og har startups, mentorer og investorer som kommer fra land utenfor Norge.

Norge attraktivt for start-ups

Flere utenlandske start-ups har fortalt at de velger å komme til Katapult istedenfor amerikanske akseleratorer, noe som er god reklame for Norge.

– Vi er et av verdens rikeste land som lover godt for god kapitaltilgang, vi har jevnt over et høyt utdanningsnivå, høy levestandard, en sosial modell med godt rykte og det er flere som uttrykker at dette programmet er et friskt alternativ de ønsker å ta del i, sier Brunell. 

Fremtidens by

– Det er både gledelig og utrolig kult at det skjer så mye i Oslo om dagen. Vi skal fortsette å lete etter start-ups som ønsker å løse utfordringene vi står overfor. Neste år fortsetter vi å lete etter verdens beste startups i to nye programmer, og så starter vi i tillegg Katapult Ocean, som vi regner med vil sette sitt preg på Oslo i løpet av 2019. Her vil vi satse på selskaper innenfor havteknologi som gjør en positiv forskjell på havrelaterte tema.