− Når jeg ser tilbake på det, så var det ganske halsbrekkende å sette i gang med et sånt prosjekt. Men resultatet ble jo veldig bra, og som arkitekt var det en helt uvurderlig erfaring.
Nyutdannede Kasper Bonna Lundgaard bygget et hus til sin mor og sine brødre mens han ennå studerte arkitektur. Ikke bare tegnet han huset, han bygget det også med sine egne hender. Uten noen kunnskaper om snekring.

Inneklima og utemiljø

Huset på Hvasser er gjennomgående miljøvennlig, for det er viktig for Lundgaard at materialene kan gå tilbake til naturen når huset skal rives en gang i fremtiden. Enda viktigere er det at hans mor og brødre har et godt inneklima og et bra utemiljø.
Boenheten består av fire hus bygget rundt et atrium, noe som skaper flere nivåer – en løsning som var inspirert av Lundgaards yngste bror.
− Min tolv år gamle lillebror har Downs syndrom, og han liker å ha grenser å forholde seg til. Denne løsningen gjør det lett for ham å leke ute, for nå slipper han å huske på hvor han skal gå og ikke gå. Huset fungerer på tre nivåer: ett inne, ett i atriet og ett helt utenfor, i hagen. Det gir en spesiell følelse, det å kunne bevege seg mellom forskjellige miljøer. Lillebroren min stortrives, forteller Kasper Bonna Lundgaard.

Inneklimaet var spesielt viktig for arkitektstudenten da han skulle lage hus for lillebror. − Huset måtte tilpasses en kar med Downs, for han har noen luftveisproblemer. Derfor bygget jeg huset med diffusjonsåpne vegger, altså vegger som puster. Dette er en fordel både i forhold til eventuell bygningsfukt og inneluften generelt. Huset er, i tillegg, naturlig ventilert.

Nesten som å ha et tømmerhus

Huset han har bygget kommer godt ut i alle livsløpsanalyser. Blant annet byttet han ut den tradisjonelle grunnisolasjonen med et mer miljøvennlig materiale.


− Der er vanlig å bruke isopor av forskjellig slag til isolasjon, såkalt EPS eller XPS, men jeg mener dette er lite gunstig siden slike isolasjonsmaterialer står for en relativt stor del av et hus sitt totale CO2-utslipp. Derfor brukte jeg heller en grunnisolasjon av gjenvunnet glass. I tillegg har jeg benyttet trefiberisolasjon, noe som gjør at det nesten blir som å ha et tømmerhus, bare mer high tech. Den fungerer like godt som et hvilket som helst annet produkt man bruker for å isolere, men med treverkets CO2-lagringskomponent og en langt mer miljøvennlig fremstilling. Jeg brukte trefiberplater og trefiberisolasjon både i tak og vegger. Som avstivning og vindtetting brukte jeg asfaltplater, sier Lundgaard.
Husene, som totalt har en boflate på 120 m2, er kun vedfyrt. De bruker lite energi, beregnet til 41,4 kWh/år, de har et godt inneklima, og på grunn av materialbruken er de blitt veldig miljøvennlige hus gjennom hele livsløpet, ifølge arkitekten.
− Hvis du regner på hele livet til et hus, fra fremstillingen av materialene, selve levetiden og så rivingen av materialene, så får du et livsløpsregnestykke. Hus som bruker miljøskadelige materialer kommer veldig dårlig ut, mens CO2-regnskapet dette huset er veldig bra, sier Lundgaard.

Fra ideen kom til huset sto ferdig, tok det nesten to år. Det var en lang prosess, men Lundgaard er glad for at han har gjort det. Man lærer mye når man må begynne helt på scratch.

− Jeg spurte en byggmester, som var rådgiver hele veien, om hva slags verktøy man måtte ha for å snekre et hus. Han sa at man trengte en kappsag, en spikerpistol og en klyvsag. Så da kjøpte jeg det. Og det gikk jo fint, selv om det selvfølgelig tok litt lenger tid enn om man hadde brukt ordentlige håndverkere.
Har fortsatt med miljøvennlige hus Etter at huset sto ferdig, fikk Lundgaard drømmejobben på første forsøk. Han gikk rett på jobb hos Aktivhus AS – et arkitektkontor med en helhetlig miljøfilosofi og fokus på gode boliger.

− Aktivhus jobber med økologiske hus, tvers igjennom. Vi jobber med utbygging av økologiske landsbyer og grender. Vi jobber blant annet nå med Økolandsbyen i Hurdal, hvor det skal bli rundt 100 boenheter. Det er viktig for meg å bygge hus som er bra for mennesker og miljøet de lever i, og som også kan stå seg i fremtiden, avslutter Lundgaard.